Geen foto

27.500 euro boete voor bouwen op prehistorische resten

Archeologie nieuwsHet aluminiumbedrijf Malvé uit het Belgische Hoogstraten heeft een boete van 27.500 euro opgelegd gekregen voor het bouwen van een loods. Het betonnen gebouw, dat in 2006 aangelegd werd, staat namelijk boven op archeologische resten van meer dan 13.500 jaar oud.

Volgens Bert Sprangers, woordvoerder van Malvé, is de boete zeer onrechtvaardig. Hij beweert namelijk dat hij in 2006 schriftelijke toestemming van het stadsbestuur heeft gekregen om op de locatie te gaan bouwen. De plek waar nu de loods van Malvé staat was ruim 13.500 jaar geleden een jachtgrond. Archeologen vermoedden dat er nog vele pijlpunten en bewerkte geweien in de grond aanwezig zijn, maar waarschijnlijk zijn deze door de bouwwerkzaamheden onherstelbaar beschadigd. Sprangers heeft zich naar eigen zeggen echter ‘met uitzondering van één voorwaarde’ volledig aan de bouwvergunning gehouden.


Afschrikwekkend effect

Veerle Ausloos van het agentschap Ontroerend Erfgoed is het hier echter absoluut niet mee eens. Ze spande namens het Vlaams Gewest een rechtszaak tegen Malvé aan en de rechter oordeelde dat ‘het bedrijf om economische motieven zijn bouwvergunning, de monumentenwetgeving en het archeologiedecreet met voeten trad’, aldus Ausloos. Ze hoopt dan ook dat de boete een afschrikkend effect zal hebben op andere bedrijven.

Voor Malvé blijkt de aanleg van de loods inmiddels een flinke investering. Ze hadden, nadat de prehistorische resten ontdekt waren, al 18.375 euro betaald voor een noodonderzoek, maar dit kon een boete dus niet meer voorkomen. Naast de opgelegde 27.500 euro boete moet het bedrijf overigens ook nog 5.000 euro schadevergoeding betalen aan het Vlaams Gewest. De loods zal overigens wel blijven staan, want de toegedane schade aan de resten is onherstelbaar en dus heeft afbreken geen zin meer.

Bron: De Standaard

Meer lezen
Tijdvakken
Landen