2.200 jaar oude mummie leed aan prostaatkanker
In Portugal is een 2.200 jaar oude mummie ontdekt die leed aan prostaatkanker. Volgens de betrokken onderzoekers toont dit aan dat de ziekte niet alleen veroorzaakt kan worden door contact met kankerverwekkende stoffen, maar ook door een genetische afwijking. Deze ontdekking kan mogelijk van groot belang zijn in het onderzoek naar kanker.
De Ptolemaeïsche mummie stamt uit de derde eeuw voor Christus en leefde waarschijnlijk tussen 285 en 230 voor Christus. Na bestudering van de resten bleek het te gaan om een man die vermoedelijk tussen zijn veertigste en vijftigste levensjaar kwam te overlijden. Zijn lichaam was onder andere versierd met een masker van papyrus en een geschilderd gewaad.
Radiologisch onderzoek wees later uit dat de man waarschijnlijk overleden was aan de gevolgen van prostaatkanker. Er werden onder andere tumoren ontdekt aan de onderkant van zijn ruggengraat en op zijn bekken. De Egyptische mummie is daarmee de op één na oudste mens met kanker. Alleen het in 2007 in Rusland gevonden skelet van een Slavische koning die 2,700 jaar geleden leefde is nog ouder.
De man was een van de Ptolemaeërs, een uit Macedonië stammende Koninklijke dynastie die tijdens het Hellenisme over Egypte heerste. Het volk kwam op na de dood van Alexander de Grote en hun regeringsperiode duurde van 305 voor Christus tot 30 voor Christus. Koningin Cleopatra VII (ook wel gewoon Cleopatra genoemd) was de laatste Ptolemaeër.
Kankeronderzoek
Volgens Salima Ikram, de professor van de universiteit van Caïro die betrokken was bij het onderzoek naar de mummie, kunnen de twee vondsten van groot belang zijn voor het onderzoek naar kanker: “De leefomstandigheden in de Oudheid waren volledig anders; er waren geen vervuilende stoffen en gemodificeerd voedsel, waaruit wij concluderen dat het ontstaan van kanker niet uitsluitend verbonden is met industriële factoren.”
Bron: The Blaze