20.000 jaar oude beeldjes toch geen ‘venusfiguren’?
Aanvankelijk werd er aangenomen dat er een reeks naakte venusfiguren was aangetroffen. Na een zorgvuldige studie en analyse van het oppervlak bleek dat er naast de vrouwelijke figuren, ook mannelijke gemaakt werden en dat ze bovendien zelfs ‘aangekleed’ waren.
De Malta-Boeretfiguren werden zo’n 60 tot 90 jaar geleden gevonden nabij het Baikalmeer in het zuiden van Rusland. Er werd gedacht dat de 20.000 jaar oude poppen venusfiguren waren, maar na microscopisch onderzoek kwamen de archeologen tot een nieuw inzicht.
Venus in bont
Het was al eerder bekend dat sommige met de hand gesneden poppen kleding droegen van huiden, deze werden dan ook ‘venus in bont’-figuren genoemd. Na de studie van het oppervlak van de beeldjes bleek dat er niet alleen vrouwen verbeeld zijn, maar ook kinderen en mannen en dat ook zij ‘gekleed’ zijn.
Armbanden en schoenen
Dr Lyudmila Lbova legt uit dat ze aanvankelijk wilden bestuderen hoe deze poppen werden gemaakt. Tijdens het onderzoek merkten ze zodoende de lijnen op, die niet met het blote oog kunnen worden gezien. Naast kleding ontdekten de archeologen armbanden, bonte hoeden, schoenen, tassen en zelfs rugzakken op de beeldjes. Vóór deze onthulling categoriseerden archeologen de poppen in ‘gekleed’ en ‘naakt’, nu blijkt dus dat ze allemaal min of meer aangekleed waren. De meest gangbare outfit was de overall gemaakt van pelsdieren. Wat precies de functie was van deze poppen? Dat weten de archeologen niet zeker, maar ze vermoeden dat het beeltenissen zijn van familieleden.
Kijk voor foto's van de poppen op deze website.
Bronnen:
Afbeelding:
wikimedia Tekening Boeret figuur