2.000 jaar oude Joodse zegelstempel gevonden in Jeruzalem

Onder de Oude Stad in Jeruzalem is een zeldzame zegelstempel gevonden die mogelijk zo’n tweeduizend jaar oud is. Waarschijnlijk werd de stempel gebruikt voor religieuze rituelen in de Joodse tempel. De opgraving werd gedaan nabij de Klaagmuur.

Niet eerder werd er een beschreven zegelstempel gevonden uit deze historische periode van Jeruzalem. Het lijkt een uniek voorwerp te zijn van de rituele praktijken in de tempel, volgens archeoloog Ronny Reich van de Universiteit van Haifa. De tempel is overigens niet toegankelijk voor de archeologen zelf, vanwege religieuze gevoeligheden.

Op de zegelstempel staan de Aramese woorden ‘Daka Leja’, wat puur voor god betekent. Het Aramees is een oude Semitische taal die nog maar in beperkte mate gesproken wordt, maar toentertijd de hoofdtaal was van het Midden-Oosten.

De stempel bestaat uit klei, heeft een diameter van ongeveer twee centimeter en lijkt net op een munt. Waarschijnlijk werd het gebruikt om bij rituelen objecten te keuren, zoals olie of een offerdier. De gewoonte om voorwerpen als puur te kenmerken wordt namelijk in oude juridische teksten beschreven.

Bron: Yahoo News.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's