ramhoofd

ramhoofd

Ministry of Tourism and Antiquities

2.000 gemummificeerde ramskoppen gevonden in Egyptische tempel

In de Oudegyptische stad Abydos hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan. De onderzoekers van de Universiteit van New York hebben naast de overblijfselen van een oud paleis en andere dierlijke resten maar liefst 2.000 ramskoppen ontdekt in de tempel van Ramses ll. Deze gemummificeerde ramskoppen blijken een ritueel eerbetoon aan de farao te zijn en tonen aan dat zijn herinnering jaren na zijn dood nog voortleefde onder de Egyptische bevolking

De archeologen ontdekten deze dierenmummies in Abydos, een van de oudste steden in Egypte, op zo’n 435 kilometer ten zuiden van Caïro. Naast de duizenden gemummificeerde ramskoppen  vond het team onder andere geofferde dieren, waaronder ooien (de vrouwelijke benaming van een schaap), wilde geiten, honden, koeien, gazellen en mangoesten in een kamer in het tempelcomplex. Naar schatting zijn de meeste dierenresten ongeveer 2.300 jaar oud. Deze ongewone vondst werd ontdekt tijdens een archeologische missie van de Universiteit van New York in samenwerking met de Egyptische autoriteiten.

gevonden voorwerpen in de tempel

gevonden voorwerpen in de tempel

Ministry of Tourism and Antiquities

Ramses II

De archeologen ontdekten de gemummificeerde dieren in een tempel gewijd aan Ramses II (1300 v.Chr. – 1213 v.Chr). Ramses II wordt beschouwd als een van de grootste farao’s uit de Egyptische geschiedenis. De farao stond bekend als een groot veldheer en bouwer. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van vele tempels, waaronder het Ramesseum bij Thebe. Volgens de archeologen laat de aanwezigheid van deze ramsmummies zien hoe de geest van de machtige farao Ramses II zelfs duizend jaar na zijn dood nog in de Egyptische samenleving voortleefde. Dr. Sameh Iskandar, hoofd van de opgravingen, liet in het persbericht van de Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden weten dat de gemummificeerde ramshoofden, “mogelijk gebruikt kunnen zijn als offers tere ere van farao Ramses II, in Abydos tijdens de Ptolemeïsche periode.” Dat betekent dus dat de ramshoofden er zo’n duizend jaar na zijn dood zijn neergelegd, wat erop wijst dat de farao na zijn overlijden nog lang geëerd werd in het koninkrijk.   

ramhoofd

ramhoofden

Ministry of Tourism and Antiquities

Abydos

Abydos is een stad in Egypte aan de Westelijke Nijloever, 435 kilometer ten zuiden van Cairo.  De stad stond in het oude Egypte bekend als Abdjoe of Abedjoe, maar is tegenwoordig vooral bekend onder haar Griekse naam Abydos. Deze stad is een van de belangrijkste, maar minst bezochte, archeologische vindplaatsen in Egypte. Abydos is zo belangrijk omdat hier volgens de mythologie het hoofd van de onderwereldgod Osiris begraven lag. Hierdoor ontwikkelde de stad zich tot het centrum van de Osiris-cultus en een bedevaartsoord. Daarnaast diende de stad als begraafplaats voor de eerste farao-dynastieën van het oude Egypte., Hier staat ook de tempel van Ramses II, waar de ramskoppen zijn gevonden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Ptolemeïsche periode

“De vondst stelt ons in staat meer te weten te komen over de tempel van Ramses II en over de activiteiten die er plaatsvonden tussen de bouw van dit complex en de Ptolemeïsche periode”, zegt Mostafa Waziri, directeur van de Hoge Raad voor Oudheden. De periode van de Ptolemeïsche dynastie (ook wel Grieks Egypte of Hellenistisch Egypte genoemd) is in de geschiedenis van Egypte de periode van 332-30 v.Chr. Deze dynastie werd gesticht door Ptolemaeus de Eerste (Soter). Hij was veldheer in het leger van Alexander de Grote, die na het uiteenvallen van het Macedonische Rijk de macht in Egypte overnam. Ptolemaeus en zijn opvolgers zouden van 305 tot 30 v.Chr. over Egy[te blijven heersen

Paleis

Naast de gemummificeerde dieren ontdekten onderzoekers ook overblijfselen van een paleis. Het vorstelijk bouwwerk is afkomstig uit de tijd van de 6e dynastie (ca. 2347 tot 2216 v. Chr.). Een uniek kenmerk van het gebouw zijn de uitzonderlijk dikke muren van ongeveer vijf meter breed. Hier troffen de archeologen ook resten aan van verschillende kledingstukken en schoenen, meerdere beelden en papyri. Dat laatste zijn manuscripten die op papyrus werden geschreven.

gevonden paleis

Gevonden paleis

Ministry of Tourism and Antiquities

Kritiek van archeologen                                                                                                                                          

De vondst van de ramskoppen is een van de archeologische vondsten die de afgelopen maanden bekend zijn gemaakt door het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden. Eerder deze maand werd er al een mini-sfinx met lachend gezicht ontdekt in het zuiden van Egypte, meldt het AD. En LiveScience liet weten dat er kortgeleden een verborgen gang is ontdekt in de Grote Piramide van Egypte. Zo zijn er nog tal van vondsten te noemen, waarover alleen al afgelopen maand bericht werd.

Volgens sommige critici hebben deze aankondigingen echter meer te maken met de politieke en economische situatie in het land dan met wetenschap, zo meldt de VRT . Egypte wordt al enkele jaren geteisterd door een economische crisis en richt zich voor het herstel op de toeristische sector, die zo'n 2 miljoen Egyptenaren tewerkstelt. 10 procent van het Egyptische bruto nationaal product is afhankelijk van toerisme.

Door de archeologische vondsten zo uit te spelen, hoopt Egypte 30 miljoen toeristen per jaar aan te trekken tegen 2028 (tegenover 13 miljoen voor de uitbraak van de coronapandemie). Maar critici benadrukken dat sommige archeologische bouwwerken en musea in Egypte in een slechte staat verkeren.

Het team van archeologen zal hun opgravingswerkzaamheden ter plaatse voortzetten om meer over de geschiedenis van deze plaats te ontdekken en de vondsten verder te bestuderen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Landen