1800 jaar oude Romeinse puzzel krijgt een nieuw stuk

Een fragment van ’s werelds oudste en grootste onopgeloste puzzel is eindelijk vastgemaakt aan andere bestaande delen. Dit meldt het oppertoezicht van Rome’ Culturele Erfgoed. Het pas ontdekte stuk werd bevestigd aan de al eerder ontdekte delen, waardoor het woord ‘Circus Flaminius’ zichtbaar werd. De puzzel vormt een grote kaart van hoe Rome er in de derde eeuw na Chr. uit zag.

Forma Urbis Romae

De kaart, ook wel bekend als Forma Urbis Romae, werd tussen 203 en 211 uitgehouwen in marmeren platen tijdens de heerschappij van keizer Septimius Severus (145 – 211). Er zijn vandaag de dag alleen nog fragmenten over van de kaart. Deze worden grotendeels bewaard in het Capitolijnse museum in Rome. De puzzelstukken vormen slechts 10% van het originele kaartoppervlak dat ooit op een muur in de Templum Pacis (Tempel van Vrede) stond. De muur staat nu nog steeds vlakbij de 6e-eeuwse Kerk van Santi Cosma Damiano. Rijen van gaten waar de map door bronzen klemmen werd vastgemaakt zijn nu nog steeds zichtbaar in de muur.

Grote puzzel

De kaart van 18 bij 13 meter werd op 150 marmeren platen uitgehouwen. Op de kaart werd elk gebouw, straat en trappenhuis in Rome gedetailleerd afgebeeld, totdat de kaart deels van de muur werd afgescheurd. Dit werd waarschijnlijk gedaan om kalk te maken voor cement. Wat overbleef viel op de grond en brak in honderden onherkenbare stukjes. Het compleet maken van de puzzel is nog altijd één van de grootste onopgeloste problemen van de archeologie. De eerste fragmenten werden in 1562 gevonden. Sindsdien zijn er ongeveer 1200 stukjes ontdekt. “Van deze stukken zijn 200 marmeren deeltjes geïdentificeerd en vastgelegd op moderne topografie”, aldus de toezichthouder.

Belangrijk gedeelte oude Rome

Het nieuwe fragment werd in 2014 ontdekt tijdens werk aan het Palazzo Maffei Maresscotti, een gebouw dat eigendom is van het Vaticaan. Het stukje marmer is daar waarschijnlijk terecht gekomen doordat het hergebruikt werd tijdens de bouw van het paleis aan het einde van de 16e eeuw. Het nieuwe puzzelstuk zorgt ervoor dat onderzoekers minstens drie andere grote stukken van de gigantische puzzel aan elkaar vast kunnen maken. Dit biedt een uitgebreidere lezing van een belangrijk gedeelte van het oude Rome. Het fragment heeft betrekking op een gedeelte van de kaart dat het hedendaagse Getto is. Ook het Circus Flaminius en een aantal andere belangrijke publieke monumenten hoorden bij deze regio. Het Circus Flaminius werd in 220 v.Chr. gemaakt om de Plebejische spelen te kunnen houden.

Bron:

www.news.discovery.com

Afbeelding:

Gedeelte kaart, via Wikimedia 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's