1.600 jaar oude Romeinse vrachtlading gevonden bij Israëlische kust
Israëlische duikers hebben aan de kust van hun land een spectaculaire vondst gedaan. Ze waren aan het duiken in de antieke haven Caesarea toen zij een spectaculaire antieke scheepslading vonden van een handelsschip dat 1.600 jaar geleden gezonken is in de Laat-Romeinse tijd. Dit maakte de Israel Antiquities Authority (IAA) afgelopen maandag bekend.
Vol met bronzen objecten
De duikers Ran Feinstein en Ofer Ra’anan namen direct contact op met de IAA en meldden de ontdekking en het meenemen van een aantal antieke objecten van de zeebodem. Verder onderzoek van archeologen van de IAA leidde tot de vondst van een schat aan spectaculaire bronzen beelden en munten met de afbeeldingen van Romeinse keizers. De archeologen vonden ook restanten van het schip, waaronder ijzeren en houten ankers en materiaal voor het bouwen van het vaartuig. De ontdekking wordt gezien als één van de grootste vondsten van maritieme artefacten in Israël van de afgelopen 30 jaar.
Verbluffend goede staat
Veel van de gevonden artefacten zijn van brons gemaakt en in een verbluffend goede staat. “Het zand beschermde ze. Ze zijn in een geweldig goede staat – alsof ze gisteren in het water zijn gegooid in plaats van 1.600 jaar geleden”, zegt Jacob Sharvit, directeur van de IAA’s maritieme archeologie-eenheid in een persbericht. De gevonden kunstwerken bevatten onder andere een bronzen lamp met de afbeelding van de Romeinse zonnegod Sol, een beeldje van de maangodin Luna en een lamp in de vorm van het hoofd van een Afrikaanse slaaf. Ook zijn er fragmenten gevonden van drie levensgrote brons gegoten standbeelden en objecten in de vorm van dieren. Eén van de meest verassende ontdekkingen was de vondst van twee metalen brokken gemaakt van duizenden munten. De brokken wegen circa 20 kilogram en zijn gemaakt in de vorm van het aardewerk waarin ze zaten.
Opwindende vondst
De gevonden munten bevatten de afbeeldingen van twee Romeinse keizers: Constantijn de Grote, die over het West-Romeinse Rijk heerste (312-324 n. Chr.) en vervolgens het gehele Romeinse Rijk (324-337 n. Chr.) en van Licinius, een keizer die over het Oost-Romeinse Rijk heerste (308-324 n. Chr.). Hij was een rivaal van Constantijn, totdat de laatste overwon in een strijd tussen de twee keizers. De archeologen leggen uit dat de metalen standbeelden zeer zeldzame vondsten zijn omdat ze normaal gesproken omgesmolten werden: “Doordat de standbeelden samen met het schip naar de bodem van de zee zonken, werden ze gered van het recyclingproces. Dit is een extreem opwindende vondst, die naast de buitengewone schoonheid ervan ook van groot historisch belang is”, aldus Sharvit.
Bronnen:
www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl
Afbeelding:
Aantal gevonden objecten, via het officiële Youtube-kanaal van de IAA