Gevonden voetafdruk

Figure 3. Site 2: (A) stratigraphy showing ichnosite location; (B) 3D photogrammetry model of hominin track – horizontal and vertical scales are in metres.

Charles Helm

153.000 jaar oude voetafdruk van Homo Sapiens ontdekt in Zuid-Afrika

Archeologen in Zuid-Afrika hebben bij het  Garden Route National Park (GRNP) door middel van moderne dateringstechnieken voetafdrukken van Homo sapiens ontdekt, die ongeveer 153.000 jaar oud zijn. Dit zijn de oudst bekende menselijke voetsporen die tot nu toe zijn gevonden.

In totaal hebben de onderzoekers zeven archeologische vindplaatsen ontdekt met sporen die achtergelaten zijn door mensen, ook wel 'ichnosites' genoemd. De sporen zijn ontdekt net ten oosten van het zuidpunt van het Afrikaanse continent in Zuid-Afrika, tientallen kilometers landinwaarts vanaf de oude kustlijn van 153.000 jaar geleden.

Ichnosites

Ichnosites (Engelse benaming) zijn plekken waar fossiele sporen van dieren (de mens inbegrepen) zoals voetafdrukken, graafgangen en andere sporen zijn achtergelaten. Deze sporen kunnen wetenschappers helpen om meer te weten te komen over waar en wanneer de eerste mensen in het verleden op aarde hebben geleefd en hoe ze zich gedroegen.

Deze Zuid-Afrikaanse ichnosites omvatten vier sporen die afkomstig zijn van mensachtigen. Een spoor met voetafdrukken en vier zogenaamde "ammogliefen", dit is een term die verwijst naar elk patroon, dus niet alleen voetafdrukken, maar wel gemaakt door mensen en dat in de loop der tijd bewaard is gebleven. De meeste monsters die het team heeft onderzocht, dateren van tussen de 70.000 en 130.000 jaar geleden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Volgens de onderzoekers kan de ontdekking van deze voetafdruk veel toevoegen aan de kijk op het verleden, omdat het "niet alleen een indicatie kan geven van mensen die over deze oppervlakken reizen als individuen of groepen, maar ook bewijs van enkele van de activiteiten die ze hebben ondernomen’, zo schreven de auteurs in de studie.

Bewijs voor de vroegste activiteiten van de Homo sapiens in Zuid-Afrika omvat onder meer persoonlijke versiering zoals sieraden, de ontwikkeling van stenen werktuigen, het gebruik van abstracte symbolen, het oogsten van schaaldieren en schuilplaatsen die in rotsen zijn gecreëerd. Homo sapiens ontstonden ongeveer 300.000 jaar geleden in Afrika.

Spooronderzoek

De onderzoekers waren "aangenaam verrast’, aldus Charles Helm, een onderzoeksmedewerker bij het African Centre for Coastal Paleoscience aan de Nelson Mandela University in Zuid-Afrika, toen ze de 153.000 jaar oude sporen van Homo sapiens ontdekten. De onderzoekers gebruikten de dateringsmethode OSL om de Zuid-Afrikaanse spoorsites te dateren. Simpel gezegd kunnen onderzoekers door middel van deze methode kunnen onderzoekers schatten wanneer sporen in de grond voor het laatst aan zonlicht werden blootgesteld, en daarmee dus ook hoe oud ze ongeveer zijn.

Zuid-afrika

The Cape south coast of South Africa, showing sites mentioned in the text and indicating the Palaeo-Agulhas Plain and deposits of the Bredasdorp Group.

Charles Helm

Hoewel er oudere bewaard gebleven voetafdrukken zijn van andere mensachtige soorten in Afrika, Azië en Europa, bevat de GRNP- vindplaats nu de oudste voetsporen die zijn gemaakt door Homo sapiens.

Verder onderzoek

De ontdekking heeft de onderzoekers er naar eigen zeggen toe aangezet om hun zoektocht voortzetten in de hoop nog meer sporen van mensachtigen te ontdekken. Maar de onderzoekers merken dat de toekenning van de sporen aan een specifieke soort meer gebaseerd is op archeologische vondsten zoals versieringen of gereedschap en skeletresten dan op de vorm van de sporen zelf. "Niet alle plaatsen leveren sluitend bewijs", schreven de onderzoekers in hun onderzoek..

Het team van onderzoekers vermoedt dat er nog meer sporen van mensachtigen wachten om ontdekt te worden aan de zuidkust van Zuid-Afrika. "Ze zijn ook kwetsbaar voor erosie, dus we moeten vaak snel werken om ze vast te leggen en te analyseren voordat ze worden vernietigd door de oceaan en de wind” aldus co-auteur Andrew Carr , een fysisch geograaf aan de Universiteit van Leicester, in The Conversation.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen