1.500 jaar oude Joodse broodstempel gevonden in Israël
Archeologen van de Israel Antiquities Authority hebben een kleine stempel gevonden waarop een afbeelding van de Tempel Menora staat. Men denkt dat de stempel vijftienhonderd jaar terug werd gebruikt om kosjer brood aan te duiden.
De opgravingen vonden plaats nabij de Israëlische stad Akko, in een nederzetting genaamd Horbat Uza. Er wordt daar aan een treinrails aangelegd zodat Akko verbonden kan worden met de stad Karmiel.
De gevonden broodstempel stamt uit de Byzantijnse periode en werd gebruikt om brood mee te markeren. Volgens onderzoekers werd deze specifieke stempel gebruikt voor kosjer brood. Om de afgebeelde menora heen staan enkele Griekse letters afgebeeld, die volgens de onderzoekers vertalen naar de naam Launtius, indertijd een veelvoorkomende Joodse naam.
“Deze stempel is belangrijk omdat het bewijst dat er een Joodse gemeenschap bestond in de nederzetting Uza in de Christelijke-Byzantijnse periode,” aldus Danny Syon, projectleider bij de Israel Antiquities. “De aanwezigheid van een Joodse nederzetting zo dicht bij Akko, een gebied dat indertijd overwegend Christelijk was, spreekt van een bijzondere ontwikkeling in archeologisch onderzoek.”
Er zijn in de loop der jaren veel broodstempels gevonden, hoewel die over het algemeen een kruis afbeelden om het christelijke geloof aan te duiden. Deze stempels werden vooral tijdens de Byzantijnse periode veelvuldig gebruikt.
Bron: The Jerusalem Post