´Lang Leve Lingerie´ in Kasteel Hoensbroek

´Lang Leve Lingerie´ in Kasteel Hoensbroek

´Lang Leve Lingerie´ in Kasteel HoensbroekIn het Limburgse Kasteel Hoensbroek wordt een tentoonstelling gehouden over de geschiedenis van de lingerie. De ontwikkeling van de ondermode vanaf de 17e eeuw tot op heden wordt getoond. Tijdens een reis door de tijd gluren bezoekers in paskamers, ontdekken het “kuise kamertje“ en zien hoe het ondergoed verandert door de eeuwen heen. De tentoonstelling Lang Leve Lingerie vindt plaats van 4 juli 2014 tot en met 3 mei 2015.

Gluren door de eeuwen

De tentoonstelling Lang Leve Lingerie legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle fases van de geschiedenis. Het verhaal volgt de ingesnoerde 17de- en 18de-eeuwse Hoensbroekse gravinnen tot aan huidige celebrities als Madonna in couture BH. Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? De bezoeker mag kijken onder de rokken en mag zelf de ondermode van eeuwen geleden passen. Altijd al een korset willen aantrekken, of het effect van een crinoline op je figuur willen aanschouwen?

Het kuise kamertje

In de tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek het “kuise kamertje”. In dit kamertje bevinden zich twee kuisheidsgordels. Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde trokken en lang van huis waren. De vrouw ging “op slot” en de ridder nam de sleutel mee. De kuisheidsgordels waren een methode om goed gedrag en trouw aan de echtgenoot af te dwingen.

Locatie

De expositie “Lang Leve Lingerie” vindt plaats in het 17e-eeuwse gedeelte van Kasteel Hoensbroek. Entreeprijzen en openingstijden kunt u vinden op de website van het kasteel: www.kasteelhoensbroek.nl.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen