Tentoonstelling over opgraving Barcın Höyük

RMO-blog

Op 3 november aanstaande opent in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden een nieuwe tentoonstelling over de opgravingen in het Barcın Höyük. Hier doen wetenschappers al ruim 25 jaar onderzoek naar het ontstaan van de één van de vroegste boerensamenlevingen van noordwest Anatolië.

Ruim 8000 jaar geleden maakten de bevolking van het Noord-Turkse Barcın Höyük de overstap van een nomadenbestaan naar het leven in een boerensamenleving. Ze lieten het jagen en verzamelen geleidelijk aan achterwege en richtten zich op het houden van vee en het verbouwen van gewassen. Op deze manier ontstond een van de vroegste boerensamenlevingen in het noorden van Anatolië.

Kookgerei

Al ruim 25 jaar lang verrichtten wetenschappers opgravingen in Barcın Höyük. De vondsten van onder meer eetgerei, maalstenen en werktuigen van vuursteen en been hebben hen al veel geleerd over de ontstaansgeschiedenis van de nederzetting.

Opgravingen Barcin Hoyuk (foto Rénie van der Putte)Zo bleek dat de inwoners na verloop van tijd hun kookgerei steeds dunner maakten en dat zij overstapten op het gebruik van mineraalrijk klei, waardoor het vaatwerk minder kans had om uit elkaar te klappen boven het vuur. Hierdoor waren zij in staat om (vloeibaar) voedsel veel langer te verhitten.

Fototentoonstelling

In de zomer van 2011 sloot fotografe Rénie van der Putte zich aan bij de opgravingen in Barcın Höyük. Tijdens haar bezoek maakte ze een uitgebreide fotoreportage van het werk van de archeologen op de site en hun ontdekkingen. Een selectie van die foto’s zal vanaf 3 november aanstaande tot 31 maart 2013 te zien zijn in een speciale tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen