Petra vóór de Nabateeërs
Lezing in het kader van de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn door Lucas Petit, RMO-conservator collectie oude Nabije Oosten. Hij vertelt over de tijd dat Petra nog niet door de Nabateeërs werd bewoond. Hoe zag het gebied er toen uit en wie woonden er?
Het Petra van vóór de Nabateeërs
Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat al meer dan elfduizend jaar geleden jagers en verzamelaars aanwezig waren in het gebied rond Petra. In het achtste millennium v.Chr. verschenen de eerste boeren. In de droge, maar vruchtbare valleien verbouwden ze gerst. Door de droge omstandigheden leerden ze efficiënt met regenwater om te gaan. Zo bleef het gebied tot aan de komst van de Nabateeërs bewoond, ondanks abrupte schommelingen in de neerslaghoeveelheden.
Edomieten op de berg Umm al-Biyara
De Umm al-Biyara is een steile berg in het midden van de latere Nabatese hoofdstad Petra. Veel bewoningsresten uit het vroege eerste millennium v.Chr. zijn daar ontdekt. Het gebied was toen onderdeel van het Edomitische rijk, een geduchte tegenstander van de Israëlieten. Eén van hun vaste nederzettingen lag op de berg. Aan het einde van de zesde eeuw v.Chr. lieten de Nabateeërs zich voor de eerste keer zien. Ze vestigden zich in de streek en drongen geleidelijk de Edomieten naar het Westen.
Vriendenvereniging RoMeO
Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing.
datum: dinsdag 14 januari 2014
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
locatie: Tempelzaal of filmzaal Rijksmuseum van Oudheden
kosten: €5, RoMeO-leden gratis
kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing