Over het nut van het Arabisch
Lezing van dr. Arnoud Vrolijk (1958) over het hoe en waarom van het bestuderen van de Arabische taal en cultuur. Vrolijk is conservator Oosterse handschriften en oude drukken bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Bovendien is hij gastconservator van de tentoonstelling Voortreffelijk en Waardig. 400 jaar Arabische studies in Nederland.
Over het nut van het Arabisch
In Leiden wordt al vierhonderd jaar Arabisch onderwezen. Dat is bijna net zo lang als het onderwijs in Grieks, Latijn en het Bijbelse Hebreeuws, maar heel veel langer dan Nederlands, Frans of Engels, en laat staan Japans of Chinees. Arabisch studeren gebeurde niet uit intellectuele nieuwsgierigheid naar de Arabische taal en cultuur. Integendeel, de kennis van Arabisch moest worden ingezet voor de eigen behoeften. Het diende als hulpwetenschap bij de studie van het verwante Hebreeuws, als middel om de islam te weerleggen en voor de handel met Azië. In grote lijnen is dat nog steeds zo. Een hoogleraar Italiaans hoeft niets te weten over Berlusconi, maar een hoogleraar Arabisch moet een mening klaarhebben over de 'Arabische Lente'. En als je Arabisch studeert wordt er nog steeds gevraagd waarom.
Vriendenvereniging RoMeO
Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing.
datum: dinsdag 12 november 2013
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
locatie: Tempelzaal of filmzaal Rijksmuseum van Oudheden
kosten: €5, RoMeO-leden gratis
kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing
Lezingen Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de komende herfst en winter een flink aantal lezingen op het programma staan. Ze worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn, of ze gaan over onderwerpen die verband houden met andere tentoonstellingen en de museumcollectie. Vrijwel alle lezingen worden in samenwerking met partners georganiseerd. U bent van harte welkom!