Opbouw tentoonstelling Eilanden van de Goden
De opbouw van de tentoonstelling Eilanden van de Goden in het Rijkmuseum van Oudheden is in volle gang. Archeologie Online kreeg de kans om een tipje van de sluier op te lichten. Dit delen wij dan ook graag met jullie.
De tentoonstelling van het RMO bestaat uit een reeks van 28 luchtfoto´s en meer dan 100 voorwerpen die tezamen enkele Griekse mythen uitbeelden. De historische plaatsen en monumenten die op de luchtfoto´s van de Zwitserse fotograaf Georg Gerster te zien zijn, liggen op locaties waar deze mythen zich ooit zouden hebben afgespeeld.
Alle foto’s verwijzen naar één of meerdere voorwerpen in de vitrines. Veel van deze voorwerpen beelden zelf (een gedeelte) van een mythe uit, waaronder een amfoor van Theseus in het labyrint. Dit is een verhaal over de Minotauros, een wezen dat half mens en half stier was, die verslagen werd door de held Theseus. Op de amfoor is duidelijk te zien hoe de Griek de genadestoot aan het monster geeft.
Ook is er een Byzantijns mozaïek uit ca. 1.000 na Christus te zien tijdens de tentoonstelling. Deze beeldt een griffioen af, een mythisch wezen dat half leeuw en half adelaar is. De mozaïek wijst weer door naar enkele luchtfoto’s die Griekenland tonen zoals een vliegende griffioen het waargenomen zou hebben. Daarnaast zijn er nog vele andere objecten te zien, onder meer een Corintische helm, die voorgoed als typisch Grieks de geschiedenis is ingegaan, en een groot marmeren beeld van Dionysos, god van de wijn, dans en extase.
Het RMO heeft bij sommige mythen voor een unieke vertelvorm gekozen. Bezoekers kunnen de tien mooiste mythologische verhalen in vertelvorm te horen krijgen langs een luisterroute. De verhalen en diens betreffende personages zijn ingesproken door acteurs van de toneelgroep De Appel, bekend om hun Griekse theatermarathons. Zo kunnen mensen de mythen nog intiemer beleven. Op de openingsdag van de tentoonstelling zullen de acteurs van De Appel zelfs aanwezig zijn om een mythologisch verhaal na te spelen.
De tentoonstelling loopt van 18 april t/m 2 september 2012 en loopt tegelijkertijd met de tentoonstelling Tuinen van de farao’s, een expositie die ingericht is als een siertuin met een centrale vissenvijver, te vergelijken met de tuinen van de oud-Egyptische paleizen en tempels. Lees hier alles over de tentoonstelling Eilanden van de goden en hier alles over de tentoonstelling Tuinen van de farao’s.
Ook opent Eilanden van de Goden tijdens de Week van de Klassieken. In deze week kunt u onder meer lezingen bijwonen en deelnemen aan een Pubquiz. Kinderen kunnen bovendien deelnemen aan een theaterworkshop en klassiek knutselen. Lees hier het volledige programma van de Week van de Klassieken.