Veldwerk Educatieweek in Oosterdalfsen
Het is lang geleden dat wij vanuit de AWN een week veldwerkeducatie mochten realiseren. Met het ADC (Archeologisch Diensten Centrum) in Amersfoort had ik sinds februari overleg om een educatieweek in Oosterdalfsen te organiseren. Gaandeweg bleek de opgraving door ADC steeds groter en belangrijker te worden. Inmiddels is de opgraving groot in het nieuws geweest.
Ruud Raats
Groen licht?
Het bleef tot het laatste moment spannend of we groen licht zouden krijgen van de provincie en gemeente. Daarnaast is het nog eens lastig voor de AWN-ers om op korte termijn vrij te nemen van werk. In beginsel hadden we twee aparte weken gepland, maar door te weinig inschrijvingen hebben we het tot één week moeten beperken.
Intekenen & opmeten
De opgraving stond onder leiding van ADC, maar vanaf de eerste dag kregen wij de vrije hand over het gegraven vlak. Dit gaf ons de speelruimte om de opgraving zelf in te vullen. We besloten zoveel mogelijk in te tekenen, de sporen te onderzoeken, te fotograferen en te couperen. Aan het eind van de week hadden we vondsten verzameld en de helft van het vlak (het gehele vlak was bedoeld voor twee weken onderzoek) ingetekend en opgemeten. Ons opgravingsvlak lag wel op hetzelfde terrein op de Gerner Es als de Trechterbeker- en Merovingische grafvelden, maar wij zaten in een wat recentere periode met een nadruk op de Nieuwe Tijd.
Ontmoeting archeologische werkgroep SWARS
Door de hittegolf in die week hebben we het programma moeten omgooien: ’s ochtends beginnen met onderzoek in het terrein en vroeg in de middag stoppen. In de avonden hebben we een excursie naar het Zwartewaterklooster en een stadswandeling door Hasselt gemaakt. De laatste onderzoeksdag zou de zaterdag zijn, tevens de heetste dag van de week. Wij besloten het onderzoek in Oosterdalfsen een dag te verkorten en ons op de laatste dag te verplaatsen naar de open dag in de Ommerschans, op uitnodiging van de Historische Vereniging De Ommerschans en de archeologische werkgroep SWARS. De bedoeling was te assisteren bij de publieksopgraving aldaar. Door het warme weer was de publieke interesse laag, zodat wij zelf de fundamenten van het hospitaal uit de 19e eeuw hebben mogen opgraven.
We sloten de dag af met een barbecue op de camping waar een aantal AWN-ers de nacht hebben doorgebracht tijdens de educatieve week. Het was een leerzame, leuke, warme en bijzondere week.
‘Wilt u mee met de volgende veldwerkeducatie-week? Wordt dan actief bij AWN en raak betrokken bij allerlei archeologisch veldwerk door Nederland!
Afbeeldingen: Mark van Wees