Het door aardbevingen geteisterde Griekse eiland Zakynthos.

RMO-blog: Lezingenmiddag Zakynthos

RMO-blog

Op 23 mei zal in het Rijksmuseum van Oudheden een lezingenmiddag plaatsvinden over het Griekse eiland Zakynthos. De lezingenmiddag is niet alleen interessant voor archeologieliefhebbers, maar ook voor Griekenlandliefhebbers.

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Zakynthos. De eeuwigheid duurt zestig jaar, geschreven door Mark Boog en met foto’s van Eddo Hartmann, organiseren de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum van Oudheden een lezingenmiddag genaamd Zakynthos. Archeologie en de grote aardbeving van 1953. Tijdens deze middag staan archeologische locaties en vondsten op het door aardbevingen geteisterde Griekse eiland Zakynthos centraal.

Een selectie van Eddo Hartmanns Zakynthos-foto’s is te zien van 14 mei tot 11 juni 2012 in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden.

Onderzoek op ZakynthosHet door aardbevingen geteisterde Griekse eiland Zakynthos.
Sinds 2005 doet de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Griekse Archeologische Dienst iedere zomer onderzoek op Zakynthos. Dit Griekse eiland ligt een paar kilometer voor de westkust van Peloponnesos en ligt het meest zuidelijk van de Ionische eilanden. In dit gebied komen veel aardbevingen voor, het merendeel heel licht, maar om de zestig jaar is er een sterke aardbeving die veel schade aanricht. Tijdens de laatste grote aardbeving in augustus 1953 werden bijna alle huizen op het eiland vernietigd en vielen er meer dan honderd doden.

Inmiddels zijn de ruïnes op het eiland karakteristieke, in het oog springende elementen van het Ionische eiland. Helaas worden deze steeds vaker afgebroken uit veiligheidsoverwegingen of omdat het in de weg staat van projectontwikkelaars.
 
De lezingenmiddag is op 23 mei 2012 van 13.00 tot 16.00 uur (aanmelden is verplicht). Als afsluiting van de dag zal het eerste exemplaar van het boek uitgereikt worden aan J.L. Heldring, columnist van NRC Handelsblad. Het boek is daarna te koop in de Museumshop voor €16,30.

Voor het programma van de lezingenmiddag en om u aan te melden, kunt u hier terecht.  

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's