Het Rijksmuseum van Oudheden is weer open!
Het Rijksmuseum van Oudheden is op dinsdag 15 december weer open gegaan na een verbouwing van zeven maanden. Drie totaal vernieuwde zalen over de Klassieke Wereld bieden bezoekers een hernieuwde kennismaking met de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen. Gelijktijdig openen drie tijdelijke tentoonstellingen: ‘Maas & mens. Archeologie van Maastricht tot Maasvlakte’, ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’ en ‘Euro Meltdown’. Meer informatie www.rmo.nl
In de nieuwe Griekse zalen hebben de mooiste voorbeelden van klassieke beeldhouwkunst en een top- selectie beschilderde Griekse vazen de hoofdrol. Helden en goden als Dionysos, Herakles en Aphrodite zijn te bewonderen in een monumentale beeldengalerij. Daarnaast zijn er de beroemde marmeren Cycladen-idolen, gouden juwelen en sierlijke terracotta’s. Bezoekers komen dichter dan ooit bij de bijna achthonderd opgestelde topstukken dankzij de lichte, ruimtelijke inrichting.
Centraal staat de Griekse wereld in de context van de omringende culturen, waarbij de zalen elk een eigen invalshoek hebben. De eerste gaat over het vroegste Griekenland (3000-500 v.Chr.) en de wijze waarop dat zich laat inspireren door het Nabije Oosten en Egypte. Bijzondere aandacht is er voor de culturele diversiteit op de talloze Griekse eilanden, de grote beschavingen van Kreta en Mycene en de opkomst van Athene. In de tweede zaal zijn de rollen omgedraaid: het klassieke Griekenland wordt nu zelf alom bewonderd en de kunst en hoogontwikkelde cultuur van de Griekse wereld (vanaf 500 v.Chr.) inspireert de omringende culturen, zelfs tot in India.
De Romeinse zaal heeft een fikse metamorfose ondergaan. Blikvanger blijft de parade van Romeinse keizerbeelden. Nieuw zijn onder andere het eiland van godenbeelden, de zuilenrij met portretten en een munten- en gemmenkabinet. De kenmerkende Etruskische askisten en juwelen hebben een nieuwe plek, tussen de Grieken en Romeinen. Zo vormen de Etrusken in het museum, net als in de geschiedenis, een schakel tussen het oude Griekenland en Rome.
Museumconservator Ruurd Halbertsma spreekt over de topstukken van de Klassieke Wereld in een audiotour. Voor kinderen is er een audiotour met Nienke de la Rive Box, bekend van tv. Beide tours zijn voor €2 te huur. Voor het onderwijs zijn diverse lesprogramma’s gemaakt, voor in het museum en voor in de klas.
Naast de eigen collectie zijn er bruiklenen te zien van de Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, het Rijksmuseum (Amsterdam) en de Nationale Numismatische Collectie/De Nederlandsche Bank (Amsterdam).
Gelijktijdig met de nieuwe zalen over de Klassieke Wereld openen de tentoonstellingen ‘Maas & mens. Archeologie van Maastricht tot Maasvlakte’ (tot eind 2016), ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’ (tot eind 2017) en ‘Euro Meltdown’ (tot en met 27 maart 2016).
Het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt alle opstellingen in fasen, met het oog op zijn 200-jarige bestaan in 2018. Na aanpassing van de zaal over het oude Nabije Oosten in 2013, was nu de Klassieke Wereld aan de beurt. In november 2016 heropent de Egyptische afdeling. Als laatste vernieuwt het museum in 2017 de presentatie over Nederland in de Romeinse tijd. De nieuwe inrichting van de
museumzalen kan mede gerealiseerd worden uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij.