Op 30 maart vindt de 12 Provinciën Lezingen: Gelderland plaats.

De 12 Provinciën Lezingen: Gelderland

RMO-blog

De volgende editie van de lezingencyclus de ’12 Provinciën Lezingen’ heeft als thema: Gelderland. Op vrijdag 30 maart wordt vanaf 14:30 uur in het Rijksmuseum van Oudheden door vier experts gesproken over uiteenlopende archeologische onderwerpen uit hun provincie.

Tijdens de lezing in het kader van Gelderland komen de volgende archeologen aan het woord: Ad Verlinde, over de urnenvelden van de Veluwe en enkele territoriale begrenzingen in die tijd, Erik de Gans, over experimentele archeologie in Millingen aan de Rijn, Marc Kocken, over Terbog - het Pompeii van de Achterhoek, en Masja Parlevliet, over de berging van twee vliegtuigen uit WOII in Apeldoorn.

De lezingencyclus van het RMO biedt per provincie inzicht in de Nederlandse archeologie door onder meer archeologische vondsten, parken en de regionale geschiedenis te belichten. Bovendien geven de lezingen een compleet  beeld van de archeologische infrastructuur van elke provincie: de musea, de bedrijven, de amateurverenigingen en de archeologische bezienswaardigheden.

Op 30 maart vindt de 12 Provinciën Lezingen: Gelderland plaats.100.000 uur archeologie

Na afloop van de lezing kunnen bezoekers de tentoonstelling ’100.000 uur archeologie - Verzamelen op de Veluwe’ bezichtigen. Deze tijdelijke tentoonstelling belicht de archeologische collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg, die door de jaren heen voorwerpen als oud aardewerk, Romeinse munten en middeleeuwse wijnflessen heeft verzameld. Tezamen met een uitgebreide documentaire en zelfgemaakte maquettes vormt de verzameling een uniek document over de historie van Ede en de Veluwe.

Kijk hier voor het volledige programma van de Gelderland lezing en voor een overzicht van het programma van 2012. Lees hier meer informatie over de tentoonstelling 100.000 uur archeologie, die loopt t/m 18 november 2012.

Meer lezen

Tijdvakken