Blog ADC ArcheoProjecten - Ingepakt het graf in: Merovingisch riembeslag uit Montferland

blog - 06-06-2016

Ze werden tijdens de opgraving bij Didam, Montferland gelukkig herkend: dertig onooglijke roodbruine roestige knolletjes, afkomstig uit een Merovingisch graf. Er waren geen andere vondsten. Eind 2015 werden ze binnengebracht bij ArcheoCare, het conserveringslab van ADC ArcheoProjecten.

Tin en goud

Op röntgenfoto’s was duidelijk te zien dat er onder de dikke laag roest een rijkversierd ijzeren riembeslag aanwezig was. De decoratie bestaat uit vier met tin ingelegde vogelkoppen en geometrische figuren, met op vier plaatsen een flinterdun goudfolie. Dit moest toch wel een graf van een zeer welgesteld persoon zijn geweest!

Het oppervlak van het ijzer is geduldig geprepareerd, waardoor de originele contouren van het beslag weer zichtbaar werden. Een vierde vogelkop, onzichtbaar op de röntgenfoto’s, kwam tijdens het reinigen vol in beeld.

 

Textiel

Ook waren er resten van textiel aanwezig. Elk los onderdeeltje was met stof omwikkeld geweest. Op grond van de verschillende weeftechnieken zijn de textielresten in de Vroege Middeleeuwen (6e-7e eeuw) te dateren. In de Merovingische periode werden grafgiften wel vaker omwikkeld, zoals ook bij het Merovingische graf uit Dalfsen dat in 2015 is ontdekt.


 

ADC ArcheoProjecten

ADC ArcheoProjecten (www.archeologie.nl) is een van de grootste archeologische bedrijven in Nederland. Zij graaft op, zowel boven als onder water, in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. Dit levert vaak ongekend mooie en interessante vondsten en verhalen op.
Die delen we in onze rapportages en publicaties, en waar mogelijk in tentoonstellingen, opendagen, lezingen, brochures, via websites en social media. Omdat op Archeologieonline geïnteresseerden – jong en oud, leek en professional – bij elkaar komen, delen we onze vondsten en belevenissen uit het archeologisch werk ook graag hier; want laten we eerlijk zijn: wie zouden we zijn zonder verleden?