Blog ADC ArcheoProjecten - Ingepakt het graf in: Merovingisch riembeslag uit Montferland
Ze werden tijdens de opgraving bij Didam, Montferland gelukkig herkend: dertig onooglijke roodbruine roestige knolletjes, afkomstig uit een Merovingisch graf. Er waren geen andere vondsten. Eind 2015 werden ze binnengebracht bij ArcheoCare, het conserveringslab van ADC ArcheoProjecten.
Tin en goud
Op röntgenfoto’s was duidelijk te zien dat er onder de dikke laag roest een rijkversierd ijzeren riembeslag aanwezig was. De decoratie bestaat uit vier met tin ingelegde vogelkoppen en geometrische figuren, met op vier plaatsen een flinterdun goudfolie. Dit moest toch wel een graf van een zeer welgesteld persoon zijn geweest!
Het oppervlak van het ijzer is geduldig geprepareerd, waardoor de originele contouren van het beslag weer zichtbaar werden. Een vierde vogelkop, onzichtbaar op de röntgenfoto’s, kwam tijdens het reinigen vol in beeld.
Textiel
Ook waren er resten van textiel aanwezig. Elk los onderdeeltje was met stof omwikkeld geweest. Op grond van de verschillende weeftechnieken zijn de textielresten in de Vroege Middeleeuwen (6e-7e eeuw) te dateren. In de Merovingische periode werden grafgiften wel vaker omwikkeld, zoals ook bij het Merovingische graf uit Dalfsen dat in 2015 is ontdekt.