10 bijzondere scherfvondsten rond Vooroever

Vondsten uit het IJsselmeer

In een weekend in december ben ik naar de Vooroever geweest om te kijken wat er nu weer te vinden was. De laatste tijd is dat niet veel. Misschien zijn de lagen met de vondsten uitgespoeld ? Of houdt het dammetje wat er is neergelegd alles tegen? Vuurstenen gebruiksvoorwerpen vind ik bijna niet meer. Toch blijf je hopen dat er nog eentje ligt. Het is in ieder geval lekker uitwaaien.

Van Late Steentijd tot grootmoeders tijd

Er liggen wel scherven uit alle tijden, van Late Steentijd tot grootmoeders tijd. Hele aardewerken voorwerpen vind je daar niet. Door het water is het materiaal te veel heen en weer gerold en kapot gegaan. Toen we ooit begonnen met zoeken, namen we nog alle scherven mee. Maar in de loop van de tijd werden we selectiever. We namen alleen nog de bijzondere fragmenten mee. 

Dateren

Bij de archeologische dienst in Hoorn hebben ze nu aan mij gevraagd of ik alle scherven die er liggen wil meenemen. Scherven zijn goed te dateren. De medewerkers kunnen dan een beeld krijgen van de periodes waarin hier mensen hebben gewoond. Dus sjouw ik braaf een tas mee en stop daar de scherven in. Soms zitten er hele leuke tussen. Hieronder zijn een aantal scherven die gevonden zijn uit verschillende tijden.


Twee scherven uit de Enkelgrafcultuur 2600-2400 v.Chr. De linkerscherf is erg leuk, er zit een gaatje in. De pot is gebroken en weer aan elkaar gezet door er twee gaatjes in te boren en daar een leren bandje door te halen.

Vier scherven uit de Klokbekercultuur 2400 v. Chr.


Een scherf wikkeldraad aardewerk uit de Vroege Bronstijd 1900-1600 v.Chr.


Deze is inheems Romeins. Dit is te herkennen aan de drie putjes onder het oor. 1e – 2e eeuw na Chr.


Badorfscherven uit de Karolingische tijd .Versierd met een radstempel 8e eeuw na Chr.


Mayenaardewerk 1000 na Chr.



Pingsdorfaardewerk met ijzerversiering. Dat ligt veel bij de vooroever, 10e 11e eeuw na Chr.


Kogelpotaardewerk. Hiervan vinden we de meeste scherven. Dit komt uit de Middeleeuwen. Soms is het versierd met bezemstreken of vingervegen . De scherf rechtsonder is versierd met stempels.


Twee halzen van een baardmankruik van steengoed uit eind 16e eeuw. De koppen zijn niet meer zo mooi uitgewerkt als in begin 16e en 15e eeuw.


Het enige complete aardewerken voorwerp dat we hebben gevonden. Een zalfpotje uit de 17e eeuw
Verder ligt er veel roodbakkend aardewerk uit de 17e eeuw.

Meer lezen