Wat is Nehalennia zonder schip?

Wat is Nehalennia zonder schip?

Ludo van Well

‘Wat is Nehalennia zonder schip?’: essay over de lange arm van de Godin van de Zeevaarders

Het is 12 februari 2022 als NPO I start met Het verhaal van Nederland. Geschiedenisles van Daan Schuurmans. We zitten met 1,6 miljoen kijkers voor de buis. Want we willen allemaal weten waar we vandaan komen en Daan neemt je mee door duizenden jaren geschiedenis. Aflevering 2: Romeinen en Bataven (50 v.Chr.- 500 na Chr.). We zien een reeks veldslagen, moord, doodslag en weten nu dat Julius Caesar met zijn krijgshaftige leger zowat alles wat hier achter de kust leefde op brute wijze aan Rome onderwierp.

Romeinen brachten meer dan alleen oorlog

Dat is niet het hele verhaal. De Romeinen brachten meer dan oorlog. Dát staat in het zojuist uitgebrachte boek van auteur Dimp Nelemans ‘Wat is Nehalennia zonder schip? ‘ Dimp vertelt wat de Romeinen o.a. in Zuid-Nederland hebben nagelaten en waar we tot op heden nog dagelijks mee te maken hebben. De Romeinen brachten bijvoorbeeld het ‘schrift’. En ja, het was Caesar die, als een van de eersten zijn militaire strategie optekende. Zodat we daar nu nog kennis van kunnen nemen. Caesar en enkele andere auteurs uit die tijd noteerden ook dat hier barbaren woonden. En wellicht kreeg onze vroegste geboortegrond van de Romeinse Staat daarom de titel Germania Inferior. Allemaal waar.

Maar in de Gallo/Romeinse periode werden er ook landbouwcoöperaties opgericht voor beter, gezond en gevarieerder voedsel. Is de lay out ontstaan voor de infrastructuur van een water- en wegennetwerk waarvan we nu de restwaarde nog dagelijks gebruiken. Sterker nog, onze drang om per boot onbekende oorden te ontdekken waarvan een enorme handelsvloot in de 17e eeuw het resultaat werd, kreeg wellicht de eerste impulsen daarvoor in de Romeinse tijd.

Want het waren de Romeinen die scheepsbouw realiseerden waarmee vrachten van graan en zout droog de overtocht maakten vanuit de monding van de Schelde naar Britannia v.v. 

"Meest complete Romeinse tempelvondst van Europa"

“De Colijnsplaatse vondst van 330 Nehalennia votieven is de meest complete Romeinse tempelvondst van Europa”, aldus de conservator Nederland in de Romeinse tijd van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het leverde het wetenschappelijk bewijs voor haar godinnenverering en bevestigde dat in Ganuenta haar tempel moet hebben gestaan.

Nelemans ontdekte dat Godin Nehalennia in de Romeinse periode een zeer belangrijke rol speelde bij de Romeinse vrachtvaart richting Britannia. Zij schreef er het verhaal over.

Nieuwsgierig geworden?

Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte van de lancering van het boek een podcast voor: ‘Boek aan Zee’. Stichting Maritime Art & Design Colijnsplaat  bouwde de website www.caudicaria.nl  met alle informatie over het boek en vertelt in welke musea het boek te vinden is voor wie het graag eens wil doorbladeren.

Het boek is te koop voor de prijs van € 19,95 excl.porto.

Meer lezen
Thema's