Van toen en nu
Eind vorig jaar zag ik op de tv ‘Cave of Forgotten Dreams’ over de rotsschilderingen in de Grotte Chauvet Pont d’Arc in de Ardeche (Zuid Frankrijk). De Paleolithische Cro-Magnon mensen beelden in rood en zwart vanaf 32.000 BC o.a. neushoorns, oerossen, paarden, panters en uilen af. Sommige tekeningen zijn dus 15.000 jaar ouder dan die van de veel bekendere grot van Lascaux.
Welke ideeën wilden deze eerste moderne mensen overbrengen? Dat is voor ons moeilijk te achterhalen. Ze wisten al wel dat “een beeld meer zegt dan 1000 woorden”. De kracht van hun beelden ontroert en fascineert ons nog steeds.
Middeleeuwen
Datzelfde geldt voor manuscripten uit de Middeleeuwen, zoals b.v. The Book of Kells (800 AD) en het getijdenboek van Anna van Kleef (1440 AD). Wat hebben deze boeken toch dat ze nog steeds tot onze verbeelding spreken? Bij de tentoonstelling in 2009 van bladen uit dit laatste boek schuifelden de mensen in dichte drommen langs de vitrines. Zij wilden iets van hetzelfde gevoel ervaren wat het werk van deze onbekend gebleven schilder bij onze voorouders opriep.
Een Getijdenboek was bedoeld om de privédevotie te stimuleren door tekst en beeld, gevoelens die verbonden waren met het gedachtengoed van de Moderne Devotie. Die gevoelens worden nog steeds overgebracht. En verder kijken wij er naar vanwege de informatie over het leven in de Middeleeuwen. Dan leren we dingen die niet beschreven staan in geschriften uit die tijd omdat ze te vanzelfsprekend waren om vermeld te worden.
Archeologie
Informatie halen we ook uit de archeologie. Die probeert het verhaal van vroeger bloot te leggen, door vondsten die het beeld aanvullen van de geschreven bronnen (voor zover die er zijn). Hoe woonden de mensen, waar kookten ze in en wat kookten ze, hoe zag hun leefomgeving, het landschap eruit? Want wij willen weten. Wij zijn gefascineerd door het leven van onze voorouders.
Woord en beeld, het gewicht van een boek in je handen, vooruit en terugbladeren en daardoor associëren, dat geeft een fijn gevoel. En, hoe meer zintuigen er ingeschakeld worden hoe meer hersencellen er geactiveerd worden en dus hoe dieper de beleving.
Spa Uitgevers koppelt dit alles samen. De liefde voor archeologie, de liefde voor geschiedenis, de liefde voor het overbrengen van informatie en de liefde voor boeken.
In deze rubriek zullen wij verschillende thema’s behandelen. Met een paar aanbevelingen die leuk en/of informatief zijn om te lezen.
SPA Uitgevers
SPA Uitgevers opende in mei vorig jaar in Zwolle een boekwinkel waarin allerlei boeken verkocht worden waarin archeologie en geschiedenis van allerlei Europese landen centraal staan, variërend van prehistorie tot heden.
Initiator is de Stichting Promotie Archeologie (SPA), een organisatie die tot doel heeft de archeologie en het archeologisch onderzoek in de ruimste zin bekendheid te verschaffen bij een zo breed mogelijk publiek. Vooral boeken over archeologie in landen van Noordwest-Europa zijn in de winkel te vinden. De website geeft een overzicht daarvan en maakt ook het online bestellen van boeken mogelijk.
Boekhandel SPA Uitgevers
Assendorperstraat 174-4, Zwolle (ca. kwarier lopen vanaf Zwolle CS)
Tel. 06-25093631
Openingstijden:
Di t/m za 12 - 17 uur, op maandagen gesloten.
Website: www.spa-uitgevers.nl