Struinen levert soms bijzondere vondsten op

Struinen levert soms bijzondere vondsten op

Frans de Winter

Strandstruinen met Doggerland-experts

Wie struint er in de zomer nou niet graag over het strand, en wat is er leuker dan speuren naar het verre verleden?

Op zondag 22 augustus organiseert het Rijksmuseum van Oudheden op het strand van De Zandmotor (Kijkduin/Den Haag) een strandstruindag voor jong en oud, in het teken van de tentoonstelling ‘Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee’. Want daar waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns en Neanderthalers. Sporen van dit prehistorische landschap en zijn bewoners zijn op het strand terug te vinden. Op 22 augustus lopen Doggerland-experts in herkenbare gele hesjes tussen 10 en 15 uur over De Zandmotor. Ze leggen uit hoe en waar je moet zoeken, beantwoorden vragen en vertellen over bijzondere strandvondsten. Deelname is gratis, vooraf inschrijven kan via www.rmo.nl/strand

Verzamelaars, liefhebbers en onderzoekers struinen door weer en wind de Noordzeestranden af op zoek naar de sporen van Doggerland - de grootste archeologische vindplaats van Europa. Langs de branding zijn namelijk prehistorische werktuigen van vuursteen, gewei en bot en fossielen te vinden zoals versteende hyenakeutels en mammoetkiezen, met name op de stranden die zijn opgespoten met zand van de Noordzeebodem.

Op zondag 22 augustus kan iedereen langs de branding en in het zand meespeuren met Doggerland-experts, doorgewinterde strandstruiners en medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden. Bij Kitesurfschool BLOW, op het meest zuidelijke stukje strand van Den Haag, is een Doggerland-infoblad met zoektips en wetenswaardigheden af te halen.

Wie daarna nog geen genoeg heeft van Doggerland kan tot en met 31 oktober naar de familietentoonstelling ‘Doggerland’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Meer lezen