Schokland

Schokland, een eiland op het droge

Redactie

Museum Schokland

Een voormalige zeebodem als archeologische schatkamer

Leven op de grens van land en water is het centrale thema van Nederland, vroeger, nu en in de toekomst. Schokland is de plek waar dit als nergens anders zichtbaar is. Ooit een thuishaven in de drukbevaren Zuiderzee, nu een eiland in een drooggemalen polder. In 1995 kregen Schokland en omgeving als eerste in Nederland een UNESCO Werelderfgoed status. Centraal gelegen op het werelderfgoed vindt u museum Schokland. De historische kerk uit 1834, de houten zeewering en opvallende houten museumgebouwen vormen een markant punt in het moderne landschap van de Noordoostpolder.

Rijke geschiedenis

Museum Schokland vertelt het verhaal over de rijke geschiedenis van dit gebied vanaf de ijstijd tot nu. De archeologische vondsten geven informatie over het leven van toen. Bijzonder in de collectie zijn de afdrukken van voetstappen van een volwassene en kind van duizenden jaren oud. Deze voetsporen behoren tot de oudsten van Europa. Ook bijzonder blijft het botmateriaal van dieren uit de ijstijd, die in deze omgeving rond hebben gelopen.

Schokland een eiland sinds de middeleeuwen

Niet minder interessant is het eiland-verhaal. Pas in de middeleeuwen werd Schokland een eiland, toen het laatste stukje grond tussen het vasteland werd weggeslagen. En door zware stormen en landafslag werd het eiland steeds kleiner. Vanwege de onveilige situatie en omdat de instandhouding van het eiland te duur was, werd in 1859 op bevel van koning Willem III het gehele eiland ontruimd. Er woonden op dat moment ongeveer 650 mensen. Ironisch genoeg is het eiland na 1859 nauwelijks kleiner geworden en zelden door stormen bedreigd.

Nieuwe vaste presentatie

Museum Schokland opent op 30 maart haar nieuwe vaste presentatie. Het publiek wandelt door de bijzondere geschiedenis, verdeelt over tijdsvakken als ijstijd, prehistorie, middeleeuwen en de uiteindelijke ontruiming van het eiland. De bijzondere archeologische collectie is prachtig uitgelicht. Verhalen brengen de voorwerpen tot leven. Ook zijn er een aantal presentaties speciaal voor kinderen. Zo gaan zij aan de slag als archeoloog of dijkbouwer. En als een zandtovenaar kunnen zij een eigen landschap creëren... tot het water op komt.

Schokland, een archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Een plek om te ontdekken en te beleven.

Meer lezen