Foto via Wikimedia commons

Oudste tandplak ooit geanalyseerd geeft kijk op het dieet van Neanderthalers

Jim Grondijs

Foto via Wikimedia commons Wetenschappers afkomstig uit Australië en Groot-Brittannië hebben op de schedels van neanderthalers die gevonden zijn in grotten in België en Spanje resten van tandplak gevonden. Het is het oudste tandplak dat ooit geanalyseerd is en hieruit kan worden achterhaald wat onze voorouders aten. De conclusies van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Nature. 

Voedselresten in tandplak

Door de voedselresten die in de tandplak zijn overgebleven hebben de wetenschappers kunnen achterhalen wat deze Neanderthalers tienduizenden jaren geleden hebben gegeten. Dit zegt natuurlijk iets over het leefpatroon van de Neanderthalers. Opvallend is dat de gevonden etensresten in België erg verschillen van die in Spanje. Zo aten de Neanderthalers die in het huidige België zijn gevonden vooral vlees van de wollige neushoorn, wild schaap en paddenstoelen terwijl bij de Neanderthalers in Spanje vooral resten van paddenstoelen, mos en pijnboompitten zijn gevonden.

Zelfmedicatie bij Neanderthalers

Wellicht nog opvallender is de vondst van een Neanderthaler waarbij resten zijn gevonden van populierbast met werkzame stoffen vergelijkbaar met paracetamol en schimmels die wij kennen als penicilline. In de schedel van deze Neanderthaler is een gat aangetroffen waaruit kan worden opgemaakt dat hij last had van een abces in zijn mond. Daarnaast hebben wetenschappers in zijn tandplak ontdekt dat hij last had van een parasiet in zijn darmen die ernstige diarree veroorzaakte. Er zijn bij opgravingen vaker kruiden gevonden die gebruikt zijn als medicijn, zoals bijvoorbeeld kamille, maar dat er meer dan 40 duizend jaar voor de uitvinding van penicilline Neanderthalers deze medicatie al toepasten is opzienbarend.

Bron:

Volkskrant.nl: Het tandsteen van een Neanderthaler ging onder de loep, en dit is wat ze zagen

Popular-archaeology.com: Dental plaque DNA opens new window on Neanderthal life-ways

Nature.com: Neanderthal behaviour, diet, and disease inferred from ancient calculus

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen