Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol in de archeologie

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol in de archeologie

Unsplash/Hulki Okan Tabak

Kunstmatige intelligentie en andere technieken bestormen de wereld van de archeologie

De wereld van de archeoloog begint er steeds digitaler en ‘slimmer’ uit te zien dankzij de stormloop aan nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie (AI). Archeologen en andere schatzoekers kunnen op deze manier veel sneller, gerichter en gemakkelijker nieuwe vondsten blootleggen en hun vondsten op een prettigere manier aan het publiek laten zien. Maar welke technieken zijn dit eigenlijk?

Satellieten en laserscanners

Lucht- en satellietfotografie kan een archeoloog helpen om de plaats waar gegraven gaat worden goed te bepalen. Deze hulpmiddelen kunnen namelijk het aardse relief vanaf een hoogte inmeten en zo weet je beter als archeoloog waar je moet graven. Gebieden zijn namelijk veel sneller in kaart te brengen en met deze foto’s kun je ook een reconstructie maken in 3D. Sommige van deze technieken hebben volgens het NRC hun oorsprong in de olie- en gasindustrie. Ook daar zoekt men aan de hand van deze technieken naar de juiste plaats om te boren.

Mobiele telefoons in de archeologie

Een ander voorbeeld van de toepassing van moderne techniek in de archeologie is een verrassend voorbeeld. Het gaat om het toepassen van kennis van verplaatsingen. Sinds de mobiele telefoon door de meeste mensen gebruikt wordt, weten gedragswetenschappers beter hoe mensen zich verplaatsen. Archeologen gebruiken dit soort technieken voor hun eigen onderzoek naar bijvoorbeeld jagers en verzamelaars. Hoe verplaatsen zij zich en past dit bij de manier waarop we ons nu verplaatsen?

De mobiele telefoon als tool voor het publiek

Weer een andere manier om de mobiele telefoon in te zetten in deze wetenschap is wanneer de opgravingen afgerond zijn. Zo kunnen geïnteresseerden in het Limburgse Venray aan de hand van een app met de naam Archeo Route Limburg-app meer te weten komen over de opgravingen die zijn gedaan aan de Maasoever bij Blitterswijck. In de app vertelt een archeoloog die betrokken was bij het project meer over de opgravingen en gebruikers kunnen de voorwerpen die hier zijn opgegraven in virtual reality zien op de app.

Ook de virtual Reality-bril wordt steeds vaker toegepast

Virtual Reality is een geweldige uitvinding voor archeologen om hun publiek te laten zien wat ze hebben opgegraven en hoe het er vroeger uit zou hebben gezien. Natuurlijk werkt dat met een mobieltje waarbij je voorwerpen in de omgeving laat zien, zoals bijvoorbeeld de app Pokémon Go werkte, maar een echte Virtual Reality-bril geeft natuurlijk veel meer diepgang voor de gebruiker. Volgens informatie van de technische website Monederosmart.com, kunnen gebruikers deze VR-brillen zowel gebruiken met een ingevoegd scherm als door het inpassen van hun mobiele telefoon. In de ingebouwde schermen zit een licht van lage intensiteit met de naam OLED, die helpt om je een iets minder heftige indruk te geven als je de bril opzet. Ook zitten er bewegingssensoren in de bril, zodat je overal waar je kijkt de archeologische reconstructie goed kunt bekijken. Een VR-bril biedt volgens Smeets een dynamische manier om mensen iets te leren.

Meer lezen