Hunebedden zijn misschien wel de belangrijkste archeologische monumenten van Drenthe
Unsplash
Hunebedcentrum krijgt belangrijke collectie in bruikleen
In Nederland zijn er vele verzamelaars actief, die soms al tientallen jaren aan hun collectie werken. Het Hunebedcentrum krijgt een mooie collectie in bruikleen van de enthousiaste verzamelaar Sipke van der Zee.
Hij verzamelt al tientallen jaren memorabilia van hunebedden. Zijn diverse verzameling loopt uiteen van schilderijen tot ansichtkaarten, van handdoeken tot mokken en theelepeltjes tot boeken. Wanneer hij tegen een nieuwe vondst aanloopt neemt hij deze mee naar huis voor zijn collectie.
Enthousiasme over nieuwe collectie
Het Hunebedcentrum heeft dit soort objecten tot op heden niet verzameld. Dit is opvallend, want het centrum vertegenwoordigd een historisch overzicht van hoe er over hunebedden gedacht wordt. Dergelijke items passen dus goed thuis bij het Hunebedcentrum. Toen duidelijk werd dat de verzamelaar op zoek was naar een goede plek voor zijn collectie, werden de medewerkers van het Hunebedcentrum dan ook direct enthousiast.
Belangrijke rol voor amateurs
Het komt niet vaak voor dat er een unieke collectie aan verzamelobjecten toegevoegd kan worden aan een museumcollectie. Hobbyisten spelen hierbij een belangrijke rol. Of ze nu in de natuur op pad gaan met een kompas op zoek naar historische overblijfselen, of rommelmarkten in binnen- en buitenland aflopen om hun collectie te verreiken: er kunnen bijzondere objecten in het bezit van verzamelaars komen.
Onlangs liep een metaaldetector amateur nog tegen een 1.000 jaar oude Vikingschat aan op het Britse Isle of Man. De schat uit de tiende eeuw bevat onder andere een gouden armband en een zilveren broche. Met de vondst wordt de theorie dat de Vikingen op het eiland zeer welvarend waren bevestigd.
Sipke als gastconservator
Het Hunebedcentrum heeft een speciale ruimte op zolder omgebouwd tot museumdepot. Wel heeft het museum als eis gesteld dat Sipke gastconservator wordt, en de eigen collectie vanuit het Hunebedcentrum gaat beheren en uitbreiden. Daarnaast is afgesproken dat er regelmatig mini-exposities worden georganiseerd met deelcollecties. Ook andere verzamelaars en hobbyisten die in het bezit zijn van items waar hunebedden op zijn afgebeeld kunnen deze delen met het museum. Wie afstand wil doen van de spullen kan hiervoor contact opnemen met het Hunebedcentrum.
Nog altijd mysterieus
Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en nog altijd omgeven door mysterie. Archeologen hebben in de afgelopen honderd jaar veel ontdekt en hierdoor is het mogelijk om een beeld te vormen van de hunebedbouwers. In het Hunebedcentrum vind je dan ook gigantisch veel informatie over de hunebedden en de bouwers, zowel op locatie in het museum als op de website.
Bij het Hunebedcentrum vind je niet alleen interessante collecties die te maken hebben met de hunebedden, maar ook interessante wandel- en fietsroutes die je langs de megalitische monumenten brengen. Je kunt zelfs vanuit huis een kijkje nemen bij de hunebedden. Op deze kaart vind je de diverse hunebedden. Zoom in om deze tot in detail te bekijken.