online lezingen gallo-romeins museum

Online lezingen

Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum - online lezingen

Van oktober tot juni organiseert het Gallo-Romeins Museum elke maand een boeiende lezing. De sprekers behoren tot de top in hun vakgebied. Het afgelopen jaar organiseerde het museum al enkele lezingen online. Door het grote succes zetten we deze formule voort.    

Bio-ingenieur prof. Valerie Trouet (University of Arizona) bijt de spits af met haar lezing ‘Wat bomen ons vertellen. De professor geldt wereldwijd als één van de autoriteiten op vlak van jaarringenonderzoek. Ze komt regelmatig in de pers als expert over het veranderende klimaat.

Een maand later is het de beurt aan Luc Amkreutz, conservator prehistorie in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden). Hij neemt ons mee naar Doggerland. Dat is het gebied waar nu de Noordzee is: één van Europa’s belangrijkste prehistorische vindplaatsen.

In december brengt prof. Frans Theuws (Universiteit Leiden) nieuwe inzichten over de Merovingische periode (vroege middeleeuwen).
De eerste lezing van 2022 is er één van prof. Colin Haselgrove en prof. Andrew Fitzpatrick (University van Leicester, VK). Ze hebben het over de tot nog toe onderschatte impact van de campagnes van Julius Caesar in Brittannië.


In februari verzorgt Saskia Stevens (Universiteit Utrecht) een lezing over (Het leven aan) de grenzen van het Romeinse Rijk.

Dimitri van Limbergen (Universiteit Gent) heeft het in maart over de Romeinse oorsprong van onze wijnbouw.

In april is er een uiteenzetting van prof. Isabelle de Groote (Liverpool University) over de neanderthalers.

Prof. Wouter Ryckbosch (Vrije Universiteit Brussel) brengt in mei een verhaal over ongelijkheid, van in de oudheid tot heden.

Vince Van Thienen (Universiteit Gent) ten slotte sluit de lezingenreeks af. Hij focust op de reële impact van Germaanse migraties op de val van het West-Romeinse Rijk.

Inschrijven voor de online lezing van prof. Valerie Trouet? Dat kan nu al via de website van het museum.

De deelnameprijs bedraagt 3 euro.

Na inschrijving ontvang je via e-mail een deelnamelink. Op de geplande datum en het geplande uur kan je via deze link de lezing live volgen op afstand. Na de lezing is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan de spreker.

Je vindt het volledige programma met de juiste titels en datums op www.galloromeinsmuseum.be.

Meer lezen
Ook leuk om te lezen
Tijdvakken
Thema's