archeologie sevilla

Sevilla heeft een van de grootste historische stadscentra van Spanje

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

De verborgen archeologische schatten van de Spaanse stad Sevilla

De Spaanse stad Sevilla is een waar walhalla voor archeologen. Niet alleen heeft deze eeuwenoude stad het grootste historische stadscentrum van heel Spanje en behoort het zelfs tot de grootsten van Europa, ook worden er met regelmaat fascinerende archeologische vondsten gedaan. We zetten enkele van de meest opzienbarende vondsten van deze eeuw op een rij.

Islamitisch badhuis

Groot was in 2021 de verbazing van horecabaas Antonio Castro. In zijn bar-restaurant, behorend tot de meest populaire horecagelegenheden van de stad, vond een archeoloog bij werkzaamheden de overblijfselen van wat ooit een islamitisch badhuis moet zijn geweest. Aangenomen wordt dat de vondst dateert uit de twaalfde eeuw, toen Sevilla net als Marrakesh een hoofdstad van het toenmalige islamitische rijk was. De archeoloog vond onder meer muurschilderingen en maar liefst 88 dakramen, die een goed beeld geven van hoe een badhuis er in die jaren ongeveer uitzag. Een spectaculaire vondst, die menig amateurarcheoloog doet watertanden. Alleen al daarom reizen ook Nederlanders met interesse voor archeologie graag af naar de Spaanse trekpleister. Een vlucht Amsterdam Sevilla met Transavia is zo geboekt en voor je het weet sta je zelf op deze bijzondere plek. Een plek waar letterlijk geschiedenis werd geschreven.

Miljoenenschat in de grond

Vijf jaar eerder was het ook al raak. Grondwerkers vonden toen in een voorstad van Sevilla negentien amfora's (een soort kruiken) vol Romeinse munten. De schat kwam aan de oppervlakte bij graafwerkzaamheden in verband met de aanleg van een nieuwe waterleiding. Het bleek te gaan om munten uit de derde en vierde eeuw van onze jaartelling, die vermoedelijk nooit in omloop waren gebracht. Dit leidden archeologen af aan het feit dat de munten vrijwel geen slijtage vertoonden. De munten hebben afbeeldingen van de keizers Maximianus en Constantijn de Grote, die respectievelijk in de perioden 286-305 en 306-337 regeerden. Het land dat wij nu kennen als Spanje werd in 218 voor Christus door de Romeinen veroverd, zeven eeuwen later werden ze door de Visigoten verdreven.

Middeleeuwse synagoge

Ook in 2023 werd een opzienbarende vondst gedaan. Weliswaar niet in Sevilla zelf, maar in het op geringe afstand gelegen stadje Utrera. Daar vonden archeologen op een onwaarschijnlijke plek de resten van een middeleeuwse synagoge. Onwaarschijnlijk, omdat in het pand onder meer een ziekenhuis, kindertehuis en later een café gevestigd was. Wie weet wat er in de komende jaren nog in deze streek gevonden wordt.
 

Meer lezen
Ook leuk om te lezen