Ajaccio

Salon in Maison Bonaparte.

Heleen M.D. Dekker

De bakermat van een keizer

Redactie

Zelfs de luchthaven heet Napoléon Bonaparte. Ajaccio, hoofdstad van Corsica, houdt zijn beroemdste inwoner overvloedig in ere. Op 15 augustus 2019 was het 250 jaar geleden dat Napoleon ‘le Grand’ hier werd geboren. Dit jubileum is in Frankrijk minder uitbundig herdacht dan anders. Maar Ajaccio vierde deze herdenking nog wél uitvoerig. Zoals op elke 15 augustus.

Tekst: Jan J.B. Kuipers; foto’s: Heleen M.D. Dekker

De Nederlandse journalist Patrick Loonen drukte het ‘Napoleongevoel’ van Corsica en Ajaccio in 1996 bijna schilderachtig uit: ‘Overal op dit eiland in de Middellandse Zee staat zijn bonkige gestalte. Als heldhaftig beeld op de pleintjes van hoofdstad Ajaccio, maar ook als aan-en-uitkleedpopje in de vele toeristenshops.’ Bezoekers worden bestookt met alles wat aan Napoleon herinnert: ‘Zijn geboortehuis werd museum, de grot waar hij krijgertje speelde een bezienswaardigheid en zelfs in de kerk waar moeder Bonaparte haar eerste weeën kreeg, verdringen de bezoekers elkaar.’

Overal herinneringen

Ongeveer een kwart eeuw later zijn deze opmerkingen nog zeer actueel. Dé trekpleister is uiteraard het geboortehuis, Casa Buonaparte of Maison Bonaparte. Het is nu als Musée National de la maison Bonaparte gestoffeerd met meubilair en objecten van en rondom de familie Buonaparte, door Napoleon verfranst tot Bonaparte: een ingreep van één letter.

Andere Napoleon-memorabilia verdringen elkaar eveneens in Ajaccio’s kleine historische centrum. Zoals het Musée Fesch, dat de kunstcollectie herbergt van kardinaal Joseph Fesch, Napoleons oom. Naast dit museum verrijst de riante Chapelle Impériale: de graftombe van de familie Bonaparte. Deze is in 1857 gebouwd op last van ’s keizers neef Napoleon III. Napoleon zelf rust uiteraard in de Dôme des Invalides in Parijs.

Beelden

Centraal op Place Foch, een door palmen beschaduwd plein bij het stadhuis, staat een groot standbeeld van Napoleon als Romeins imperator. Nog bombastischer is het uit 1965 daterende Napoleonmonument op de Place de Gaulle, dat behalve de keizer te paard op de vier hoeken zijn broers weergeeft. Ook hier zijn allen weer als klassieke Romeinen weergegeven. Keizer Augustus was immers één van de voorbeelden aan wie Napoleon zich graag spiegelde. De gebroeders Bonaparte keken vanaf dit plein eerst uit over zee, maar na enkele jaren draaide men het vijftal om, zodat het nu over de stad uitziet.

Lees het hele artikel in Archeologie Magazine nummer 3 2020 

Meer lezen