Op kastelenjacht met moderne technieken

Gerti de Koeijer

Kastelen in kaart brengen

Met nieuwe technieken hebben Walcherse (ZL) archeologen in de afgelopen jaren resten van kastelen en kasteelbergjes in kaart gebracht.
Op een bedrijventerrein bij Arnemuiden heeft in de Middeleeuwen het kasteel Huis ter Mortiere ten zuidoosten van Middelburg gestaan. In de vijftiende eeuw was het onderdeel van een klooster. In 2003 vond men in een leidingsleuf skeletten tombes en muurresten. Toen Delta daar vorig jaar een nieuwe leiding wilde plaatsen, was onderzoek nodig. De archeologen gebruikten daarvoor een geofysische methode waarbij de elektronische geleidbaarheid en magnetische gevoeligheid gemeten werden. Zo konden ze in de bodem muren van het kasteel en het klooster in kaart brengen. Zonder dat er gegraven is, weten ze nu de exacte plaats van het complex.

Kasteelbergjes & mottes

Bovenop veel vliedbergen in Zeeland stond ooit een toren van hout of steen; daarom worden deze bergjes ook kasteelbergjes of mottes genoemd. Met behulp van dezelfde technieken als bij kasteel Huis ter Mortiere onderzochten archeologen een kasteelbergje. Op de opname was duidelijk een grote ronde cirkel te zien die het vermoeden geeft dat het om het lichtmagnetische baksteen gaat dat afkomstig kan zijn van een stenen gebouw. In een gegraven sleuf kwamen de gracht, het puin en de resten van een bakstenen fundament tevoorschijn.
Door de nieuwe technieken kan er zonder (veel) schade toe te brengen archeologisch waardevolle plekken in kaart gebracht worden.

Reconstructie mottekasteel

Terra Maris het museum voor natuur en landschap van Zeeland in Oostkapelle, heeft sinds 2011 een reconstructie van een mottekasteel in de landschapstuin. Een mottekasteel bestond in veel gevallen uit twee delen, een hoofdburcht en een voorburcht beiden waren op kunstmatige verhogingen gebouwd en omgeven door een gracht en een houten omwalling. Op het hoogste gedeelte bevond zich een houten of stenen toren die gebruikt werd om het terrein te verdedigen. Vermoedelijk ontstond deze versterkingsvorm aan het eind van de 10de eeuw.

Bronnen
nl.wikipedia
terramaris.nl
zeeuwseankers.nl

Afbeelding

Door Joopr (eigen werk) [CCO (http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en) via commons.wikimedia.org

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine. 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen