Graf vol cannabis ontdekt in China

Arnout van Bergenhenegouwen

In China is een bijzondere vondst gedaan: Een graf vol cannabisplanten werd ontdekt in het noordwesten van het land, in de buurt van Kazachstan. Een primeur, volgens hoofdarcheoloog Hongen Jiang.
De ontdekking werd gedaan in de Turpanlaagte, een gebied in het uiterste westen van China in de provincie Xinjiang. De archeologen waren specifiek opzoek naar voorbeelden van cannabisgebruik, omdat bij eerdere opgravingen in het gebied al vaker resten van cannabis aangetroffen zijn. De vondst van dit graf, waar zo’n 13 cannabisplanten van één meter lang als een soort lijkwade over het lichaam van de dode geplaatst waren, leidt tot nieuwe vragen over het medicinale en rituele gebruik van de plant.

Cannabis – lokaal of import?

Het gebied waar het graf gevonden werd was in een ver verleden een belangrijke rustplaats langs de zijderoute. Zo’n tien jaar geleden werd in dit gebied al een graf aangetroffen met bijna een kilo cannabis. Het graf waar nu 13 planten zijn aangetroffen is naar schatting 2.400 tot 2.800 jaar oud. De hoofdarcheoloog, Hongen Jiang, zegt dat met deze nieuwe vondst gesteld kan worden dat cannabisgebruik op de steppen van Eurazië al duizenden jaren geleden zeer populair was.


Wat deze vondst zo interessant maakt, is dat de planten in complete toestand aangetroffen werden. Tot voorheen bestonden de vondsten uit slechts cannabiszaden of cannabisbladen, dat er nu hele planten aangetroffen zijn is een indicatie dat de plant waarschijnlijk van lokale origine was. Er is lang gespeculeerd over de origine van de aangetroffen cannabis in deze regio. Wetenschappers dachten veelal dat de plant geïmporteerd werd via de handel over de zijderoute. Deze nieuwe ontdekking schijnt echter een nieuw licht op dit onderwerp.

Het gebruik van cannabis

Hoewel hennep gebruikt kan worden voor als textiel, lijkt dat in deze regio niet het geval te zijn geweest. Er is op aanzienlijke schaal cannabis aangetroffen, maar nergens zijn sporen gevonden van textielproducten gemaakt van hennep. Daarnaast lijken de cannabisplanten rijk te zijn geweest aan THC, de stof in cannabis die effect op de hersenen heeft. Juist hierom denken onderzoekers dat de cannabisplant in deze regio waarschijnlijk gebruikt werd voor rituelen, en misschien zelfs als pijnstiller.

Bronnen

nationalgeographic.com Marijuana burial shroud china

theverge.com Ancient cannabis archeology china

Afbeelding

Hemp Plants via wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen