Australische archeologen op zoek naar Nederlands VOC- wrak

Gerti de Koeijer

Een team van Australische archeologen gaat vanaf 19 januari onderzoek doen naar een aantal Nederlandse 18e-eeuwse scheepswrakken in de Indische Oceaan bij Christmaseiland en de Cocoseilanden. Dit project, dat zich vooral richt op het lokaliseren van het VOC-schip de Fortuyn, wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse ambassade in Canberra, en de Silentworld Foundation.

Onderzoek naar Wrak van de Fortuyn

Nederlandse en Australische archeologen doen al langere tijd onderzoek om te achterhalen waar het wrak van de Fortuyn zich bevindt. Voor dit project werken de twee landen nauw samen. Martijn Manders, hoofd van het Maritiem Programma van de Rijksdienst: "Ik ben erg enthousiast dat de onderzoekers nu naar de plaats gaan die volgens ons historisch onderzoek de beste kans biedt op het vinden van de Fortuyn. Pablo Boorsma, master student maritieme archeologie aan de Universiteit Leiden, heeft geweldig werk gedaan bij het bepalen van het gebied waarbinnen gezocht zou moeten worden. Nu is het aan onze Australische collega's om het veldwerk te doen. Na het veldwerk zullen we evalueren en onze plannen voor de toekomst bespreken, in de hoop dat we het wrak voor of tijdens het Dirk Hartog herdenkingsjaar in 2016 kunnen vinden.' 

2016 herdenkingsjaar Dirk Hartog

Het Fortuyn-project is een van de activiteiten in het kader van de herdenking dat Dirk Hartog bijna 400 jaar geleden als eerste Europeaan in West-Australië aankwam. In 2016 wordt dit uitgebreid gevierd met activiteiten die in het teken staan van Nederlands-Australisch cultureel erfgoed. Australië is dan ook één van de partners in het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed van de Rijksdienst.

VOC-schip de Fortuyn

De Fortuyn werd gebouwd in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Onder het bevel van schipper Pieter Westrik, met 225 man aan boord, en bewapend met 36 kanonnen en 8 draaibare kanonnen, verliet het Texel voor haar eerste reis op 27 september 1723. De Fortuyn voer in gezelschap van de Oost-Indiëvaarders de Hogenes en de Graveland naar Batavia (nu Jakarta) via Kaap de Goede Hoop, maar verging onderweg. Het Australische onderzoeksteam zal gericht onderzoek doen langs de kustlijn van de eilanden.

Erfgoed overzee

Nederland is nauw betrokken bij ons erfgoed overzee. De Rijksdienst ondersteunt projecten die zich richten op internationaal beheer van Nederlands maritiem erfgoed. Het Maritiem Programma bekijkt hoe de Rijksdienst, in samenwerking met andere landen, zoveel mogelijk nieuwe kennis kan verzamelen over ons overzeese erfgoed. Het uiteindelijke doel is een zorgvuldig beheer van Nederlandse VOC-, WIC-, en Admiraliteitenwrakken wereldwijd. Dit kan alleen in samenwerking met de erfgoedinstanties in de landen die de wrakken in hun wateren hebben liggen.

http://www.cultureelerfgoed.nl

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine. 

Meer lezen
Tijdvakken