Archeologie Magazine 3 van 2023

Archeologie Magazine nr 3 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 9 juni 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Romeinse beenderen als middeleeuwse relieken

De geschiedenis van Sint-Ursula behoort tot de schilderachtigste heiligenlegenden van Europa. Het is een verhaal op het breukvlak van Oudheid en Middeleeuwen. Ursula zou in Keulen omstreeks 450 samen met 11.000 andere maagden op last van Hunnenkoning Attila zijn vermoord. Bij het graven van een nieuwe stadsgracht in Keulen ontdekte men in 1106 een Romeinse necropool. De talloze gevonden beenderen werden geïnterpreteerd als relieken van de maagden, mede door de vondst van een vierde- of vijfde-eeuwse grafsteen van een achtjarig meisje genaamd Ursula. In Keulen bevindt zich in de aan Ursula gewijde basiliek de Goldene Kammer, ook wel aangeduid al het grootste knekelhuis benoorden de Alpen. Een deel van het Keulse gebeente kwam vermoedelijk als relieken eveneens in de Lage Landen terecht.

De Amalfikust was onderdeel van het Romeinse Surrentum

De Amalfikust was onderdeel van het Romeinse Surrentum

-

De Amalfikust (Italië): geliefd toevluchtsoord voor rijke Romeinen

Wie Amalfi hoort, denkt aan wereldberoemde filmsterren die in de jaren 60 dit kustgebied ontdekten. Maar al 2000 jaar eerder was deze kuststreek onderdeel van het Romeinse Surrentum, een gebied rondom het huidige schiereiland van Sorrento, waar de Romeinse elite vanaf de eerste eeuw v.Chr. verschillende villa’s liet bouwen om daar hun vrije tijd door te brengen. In Positano en Minori zijn de resten van twee weelderige residenties blootgelegd, waar de rijken leefden te midden van pracht en praal met een spectaculair uitzicht op het kustlandschap. Een van de twee villa’s is deels goed geconserveerd en van prachtige fresco’s voorzien, de andere villa, zeker niet minder interessant, heeft te lijden onder achterstallig onderhoud en vocht.

Fascinerende sporen van Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (1596-1687) is een van de grootste namen uit onze 17e eeuw. Maar liefst 62 jaar was hij secretaris van de Oranjes, waardoor hij in contact kwam met iedereen die maatschappelijk meetelde. Mede dankzij Huygens bezitten we een beter beeld van de Gouden Eeuw. Zijn opvallendste nagelaten spoor is zijn buitenhuis Hofwijck in het toen landelijke Voorburg. Hier kon hij zich wijden aan voor hem andere belangrijke zaken zoals zijn familie, vrienden, de dichtkunst, muziek en de natuur. Hofwijck’s huis en tuin vormen samen, als creatie van Huygens, een unieke eenheid. Boeiend ook blijkens de vele verhalen over deze Uomo Universale van de Lage Landen, wiens ultieme sporen - zijn stoffelijke resten - pas in 2007 werden teruggevonden.

Egyptische collectie Brussel

Egyptische collectie Brussel

Focus op een Egyptische topcollectie

De collectie voorwerpen uit het oude Egypte van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark is niet alleen uitzonderlijk gevarieerd en van een hoge kwaliteit, maar kent ook een rijke boeiende geschiedenis van dik twee eeuwen. Die begint in de 19e eeuw, toen het diplomatieke en industriële Belgische milieu steeds meer interesse kreeg voor Egypte. De eerste objecten in de collectie waren voornamelijk private schenkingen of diplomatieke giften. Daarop volgden andere belangrijke toevoegingen waaronder objecten die door Leopold, hertog van Brabant, de latere Leopold II, werden meegebracht uit Egypte. En in de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de collectie met duizenden voorwerpen aangevuld vooral dankzij conservator Jean Capart (1877-1947), de grondlegger van de Belgische egyptologie. Vandaag de dag beschikt het museum over een Egyptische collectie die tot de top van de Europese museums wordt gerekend.

Graven in een voormalig moerasgebied onder Rome

Eindeloze wegen. Rechte akkers. Langgerekte kanalen. Rijen van tunnelkassen. En op gezette afstanden een stad of dorp. Dat is het landschap van de Agro Pontino, het landbouwgebied zo’n veertig kilometer ten zuiden van Rome. Eens per jaar duiken er, met name ten zuiden van het stadje Pontinia, Nederlandse archeologen op die met de blik naar beneden gericht over kale, geploegde akkers lopen. Op zoek naar sporen van bewoning en gebruik in de Romeinse tijd, toen het gebied nog bestond uit moerassen. Recent kwam een kunstenaarscollectief bij het onderzoek een kijkje nemen en deed mee. Dat leverde interessante en veelbelovende ervaringen voor beide partijen op.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 9 juni 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU