Archeologie Magazine 2 van 2023

Archeologie Magazine nr 2 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 20 april 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

De graaf achter het graf

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat George Edward Stanhope Molyneux Herbert, beter bekend als Lord Carnarvon, overleed, de geldschieter van Howard Carter, ontdekker van het graf van Toetanchamon. Zijn overlijden zou het gevolg zijn van een vloek, zo klinkt het vaak, maar hoe zat het werkelijk? Hoe overleed Carnarvon echt? En wat was hij voor man? Welke rol speelde de pers in deze bewogen archeologische geschiedenis? En wat heeft de populaire Britse tv-serie Downton Abbey met de Carnarvons te maken? Hoog tijd voor een portret van een bijzondere Britse graaf, wiens leven en sterven bijna lezen als een televisieserie op zich.

Vestingstad Nieuwpoort(NL) Klein maar fijn

Het Nederlandse Nieuwpoort, niet te verwarren met het Belgische Nieuwpoort van de befaamde slag in 1600, is een van de gaafste vestingsteden van ons land. Dit miniatuurstadje, schuin tegenover Schoonhoven gelegen, moest samen met die stad de Lek op de grens van Utrecht en Holland beschermen. Het Rampjaar 1672, nu dus ruim 350 jaar geleden, speelde hier een belangrijke rol. Net als de boze boeren die in opstand kwamen toen het water werd ingezet als wapen en dijken werden doorgestoken en sluizen opengezet. Uit veiligheid werd het nieuwe stadhuis eind 17e eeuw bovenop de inlaatsluis naar de Alblasserwaard gebouwd. Vandaag de dag geeft het dwalen door het verstilde stadje een waar vakantiegevoel.

De Villa van de Quintilii

Wie Rome bezoekt en buiten de geijkte - en vooral drukke! - paden van de belangrijkste bezienswaardigheden op zoek wil gaan naar een bijzondere historische sensatie, valt beslist al gauw met de neus in de boter. Een van die pareltjes is het restant van een antiek villacomplex aan de Via Appia Antica: de Villa dei Quintilii, gebouwd in 2e eeuw n.Chr. door de rijke broers Quintilii, die beiden consul waren. In 182-183 werden zij door keizer Commodus beschuldigd van het beramen van een samenzwering tegen hem, waarna hij hen liet vermoorden en ook hun residentie aan de Via Appia confisqueerde. De villa bestond uit een groot complex van gebouwen, met onder andere thermen, die gevoed werden door een eigen aquaduct en een later toegevoegd hippodroom. Tegenwoordig zijn de ruïnes van een deel van de villa voor publiek toegankelijk en beslist een lust voor het oog.

Het Nederlands Onderduikers Paradijs

De Noordoostpolder bestaat nu alweer ruim tachtig jaar. Aangezien de polder is drooggevallen in de Tweede Wereldoorlog, bestaat het oorlogserfgoed in dit nieuwe land hoofdzakelijk uit vliegtuigwrakken. Wat herinnert er aan het Nederlands Onderduikers Paradijs, zoals de polder ook bekend stond? Archeoloog Ruurd Kok ging op onderzoek naar sporen van pioniers en onderduikers in de Noordoostpolder.

Dolmens in het wijngebied van de Rioja

Rioja, de bekendste wijnstreek van Spanje, ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro-rivier. Dit gebied is al sinds de prehistorie bewoond. Tussen de bodega’s van gerenommeerde wijnhuizen ligt een prachtige dolmenroute, bestaande uit 9 goed onderhouden dolmens. Dolmens behoren tot de oudste architectonische bouwwerken. De naam is samengesteld uit de Bretonse woorden dol (tafel) en men (steen). Ze werden in de Rioja-streek voor het eerst gebouwd tijdens het neolithicum, de nieuwe steentijd, zo’n 6000 jaar geleden en vervolgens met tussenpozen gebruikt tot ongeveer 1000 v.Chr. Vandaag de dag zijn ze te zien als indrukwekkende neolithische monumenten in een fraai pittoresk landschap.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 20 april 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU