Archeologie Magazine 1 van 2023

Archeologie Magazine nr 1 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 24 februari 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Special Faculteit der Archeologie Leiden

Dit academisch jaar viert de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden haar 25-jarige jubileum. Reden voor Archeologie Magazine om uit te pakken met een Special!

Basilicata: smeltkroes van Italiërs, Grieken en Romeinen in Zuid-Italië

In Basilicata, een bergachtige regio tussen de hak en de teen van Italië, bevinden zich enkele interessante archeologische vindplaatsen. Veel van die overblijfselen hebben hun oorsprong in de Griekse kolonies, die in heel Zuid-Italië werden gesticht. Ook de Romeinen vestigden zich hier. We gingen op zoek naar het rijke erfgoed van een regio, waar verschillende culturen elkaar ontmoeten.

De dam bij Wijk bij Duurstede

De hoge Lekdijk bij Wijk bij Duurstede biedt een riant uitzicht op de bochtige rivier met aan de horizon de Utrechtse heuvelrug. De Lekdijk verbergt een markant waterstaatkundig monument. In 1122 werd daar in de Rijn op de plek waar de rivier zich splitste richting Utrecht een dam aangelegd die grote gevolgen had voor de stad Utrecht en haar omgeving. De dam was voor die tijd een groot project waar vermoedelijk een paar jaar -in de zomer- aan werd gewerkt. Het wordt beschouwd als een van de oudste waterstaatkundige monumenten van ons land, met een niveau van watermanagement dat sinds de tijd van de Romeinen niet meer is vertoond. Maar waar ligt die dam die deel uitmaakt van de Lekdijk precies? Talloze sporen tussen Utrechtse heuvelrug en de Lek herinneren daaraan.

Kaunas (Litouwen) in de Tweede Wereldoorlog

De Litouwse stad Kaunas was het afgelopen jaar een van de drie culturele hoofdsteden van Europa. Minder bekend is dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog voor duizenden Joden de poort naar de vrijheid vormde. Maar onvoorstelbaar veel meer mensen vonden in diezelfde stad ook hun einde. Archeoloog Ruurd Kok ging in Kaunas op zoek naar plaatsen die aan die trieste periode herinneren en trof daarbij onder meer een monument en een plaquette aan ter herinnering aan Jan Zwartdijk, ‘the famous businessman, diplomat and humanist of the Netherlands’ die in Kaunas kantoor hield en ‘helped several thousands of people of jewish and other nationalities to emigrate and escape danger’.

Het Rochdale Canal: een industrieel-archeologisch project

Tijdens de industriële revolutie in Engeland bleek het goederentransport van de zeehavens naar het binnenland een bottleneck. Het vervoer verliep uiterst moeizaam over modderige wegen die nauwelijks geschikt waren voor voertuigen op wielen. Vanaf het eind van de achttiende eeuw werden daarom kanalen gegraven. In latere eeuwen, door economische tegenslag en met de komst van de spoorwegen, raakten de meeste kanalen geleidelijk aan minder in trek en in verval. Maar kanalen werden herontdekt als nationaal industrieel erfgoed en bleken verleidelijk voor watersport, wandelen en fietsen.

Handel in antiquiteiten: gesprek met een cameeën-verzamelaar

De Amerikaan Derek Content, Nederlander van geboorte, verzamelt al meer dan vijftig jaar cameeën. Onlangs kocht het Rijksmuseum van Oudheden zijn collectie, zoals we in het laatstverschenen nummer van Archeologie Magazine van 2022 berichtten. Theo Toebosch sprak met Derek Content over hoe hij verzamelt. En over het wereldje van de handel, legaal en illegaal, in dergelijke edelstenen.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 24 februari 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Foto: Bic, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons