Archeologie Magazine 6 van 2022

Archeologie Magazine nr 6 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 16 december 2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 1 december een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Special: het Castellum Hoge Woerd

Het is een bijna ongelofelijk verhaal: hoe de vondst van een Romeins schip aanzette tot de ‘stoute’ droom van een replica van een Romeins fort bovenop zijn oorspronkelijke resten. En vooral hoe dat in tijden van financiële crisis en bezuinigingen bedacht kon worden en vervolgens gerealiseerd werd in de vorm van wat er vanaf 2015 in de Utrechtse wijk Leidse Rijn valt te bewonderen: het Castellum Hoge Woerd. Maar het is intussen nog méér geworden dan zo’n prachtige droom die uitkwam. Want het Castellum is niet alleen een vorm van archeologische monumentenzorg van wereldformaat, maar steeds meer ook een nieuw kroonjuweel van de Neder-Germaanse limes.

De restauratie van Syrische oudheden

Toen de directeur van de Oudhedendienst in Damascus Theo de Feyter in 2019 vroeg om de restauratieprojecten en nieuwe opgravingen te documenteren in tekeningen en schilderijen, was hij stomverbaasd. Wordt er dan überhaupt gerestaureerd en opgegraven in Syrië? Hij was toen net terug van een tour door het land langs erfgoed en archeologische vindplaatsen en had niet veel activiteiten gezien. Hoe kon het ook anders? De oorlog was en is nog niet voorbij. De grote steden liggen in puin, het land is arm en wordt door veel Westerse landen geboycot, zodat wederopbouw, laat staan restauratie van cultureel erfgoed, uiterst moeizaam gaat. Toch nam hij het voorstel van de directeur aan, in de verwachting niet alleen de monumenten te kunnen laten zien, maar ook de omgeving waarin zij staan. Die omgeving zegt veel over de politieke betekenis van een bepaald project, zo bericht De Feyter.

De draai van Hadrianus

Het blijkt dat de uitbreiding van de beroemde villa van Hadrianus bij Tivoli een identieke schuine oriëntatie op het noorden heeft als de in dezelfde tijd gestichte stad Forum Hadriani bij Den Haag. Het past bij voorschriften van Vitruvius. Maar het verband tussen de beroemde villa en het stadje bij Den Haag gaat mogelijk verder. De overeenkomsten met Forum Hadriani vestigen de aandacht op het oude idee dat Hadrianus met zijn reusachtige villa een soort wereldtentoonstelling voor ogen had. Daarmee kon hij de elite in Rome laten kennismaken met de verschillende culturen van het Romeinse rijk die Hadrianus op zijn reizen had gezien.

Frontstad Tiel

Rotterdam, Arnhem, Nijmegen. In dit rijtje zwaar door de Tweede Wereldoorlog gehavende steden zal Tiel niet snel worden genoemd. De ‘Fruitstad aan de Waal’ lag maar liefst negen maanden aan het front en is bewust stukgeschoten. Toch ontbreekt het verhaal van frontstad Tiel in de meeste geschiedenisboeken. Het is een verhaal in twee delen: het deel over verwoesting is actueler dan ooit; het deel over wederopbouw biedt ook hoop. Het verhaal van de verwoesting en wederopbouw van de Waalstad begint eind september 1944 met het mislukken van Operatie Market Garden, de geallieerde luchtlandingsoperatie die een opmars over de grote rivieren moest mogelijk maken. Archeoloog Ruurd Kok ging langs sporen die aan verwoesting en wederopbouw herinneren.

Anavarsa is booming

Als het aan de Turkse overheid ligt dan wordt het kleine dorpje Dilekkaya, 30 kilometer ten zuiden van Kozan, in de provincie Adana binnenkort een toeristische attractie van wereldformaat. Want de enorme antieke site die net buiten het dorp begint is door de Turken voorgedragen voor een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. De site van Anavarza, zoals deze bijzondere plek in het Turks heet, bestaat uit twee delen, een geheel ommuurde ruim 100 hectare tellende benedenstad en een eveneens ommuurde Akropolis op een 200 meter boven de benedenstad uittorende rotspunt. Zowel in de vlakte als op de top van de klif bevinden zich talloze archeologische monumenten.  Monumenten die 27 eeuwen en tientallen culturen vertegenwoordigen.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 16 december 2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 1 december een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU