Archeologie Magazine 1 van 2021

Archeologie Magazine nr 1 2021

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks vrijdag 5 maart.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

JA GRAAG

GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Dit nummer ligt vanaf woensdag 17 maart in boekhandel en kiosk.

Special Bergen op Zoom

Waar de provincies Noord-Brabant en Zeeland elkaar kussen, ligt Bergen op Zoom, één van de oudste steden van Nederland. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Bergen op Zoom is een boerendorp wanneer het omstreeks 1250 stadsrechten krijgt van de heer van Breda. Strategisch gelegen aan de Schelde, nabij Antwerpen en op de grenzen van het graafschap Zeeland, het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant, wordt de stad rijk van de turfhandel en de laken- en aardewerknijverheid. Maar in de 16e eeuw, als de Oosterschelde verzandt, droogt de handel op en verandert Bergen op Zoom in een garnizoensstad. Archeologen onderzoeken al decennia de sporen die de mensen in al deze perioden hebben achtergelaten.  

NIEUWE SERIE: DE ZWAMMERDAMSCHEPEN

Veertig jaar geleden werden bij Zwammerdam zes Romeinse schepen opgegraven. Deze Zwammerdamschepen zullen het middelpunt vormen van het Romeins Scheepvaart Museum dat over een paar jaar de deuren opent in het @Archeon. Maar eerst moeten ze worden gerestaureerd en in elkaar gezet. Dat proces, dat heel veel nieuwe inzichten gaat opleveren in Romeins Nederland, gaan wij de komende nummers op de voet volgen, in woord én beeld.

Verdwenen beschaving op Corsica geeft haar geheimen prijs

We kennen Corsica van de hagelwitte stranden en de middeleeuwse stadjes (en natuurlijk van Asterix & Obelix op Corsica), maar het eiland heeft ook op archeologisch terrein veel te bieden. De buitengewoon rijke geschiedenis gaat terug tot de prehistorie. Verspreid over het eiland liggen ongeveer duizend menhirs, dolmen en cirkelvormige bouwwerken, die tot het belangrijkste historisch erfgoed van het eiland behoren. We bezochten een aantal plekken die een goed beeld geven van deze verdwenen beschaving, die steeds meer van haar geheimen prijsgeeft.

Bronbeek: ‘het laatste stukje Nederlands-Indië’

Huis Bronbeek, een buitenplaats aan de Veluwezoom, werd in 1854 gekocht door koning Willem III. Vijf jaar later schonk de koning het huis aan de Nederlandse staat, op voorwaarde dat er een tehuis zou komen voor invaliden van het Oost-Indische Leger. In 1863 namen de eerste bewoners hun intrek in wat nu het ‘Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek’ heet. Dit ‘laatste stukje Nederlands-Indië’ is niet als museum gebouwd, maar wel altijd als zodanig gebruikt. Van oudsher waren er kanonnen en andere trofeeën opgesteld in de gangen. Nog steeds wonen er oud-militairen op het landgoed; nu komen de eerste veteranen van de vredesmissies binnen.

Sacro Monte di Varese

In het prachtige merengebied van Noord-Italië verrijzen negen heilige bergen die sinds 2003 op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. Het zijn bedevaartcomplexen die in de zestiende en zeventiende eeuw werden gecreëerd als een goedkoper en veiliger alternatief voor de pelgrimsroute naar het Heilige Land. De heilige bergen moesten daarnaast een soort verdedigingslinie vormen tegen de Reformatie. Wij verkenden een van de indrukwekkendste heilige bergen, de Sacro Monte di Varese in Lombardije, waar geschiedenis, archeologie, architectuur, beeldende kunst, natuurbeleving en een vleugje mystiek samenkomen.

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks vrijdag 19 februari.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

JA GRAAG

GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Dit nummer ligt dinsdag 9 maart in boekhandel en kiosk.