Archeologie Magazine 2 van 2018

Archeologie Magazine

Voorburg, de stad van Hadrianus in de Lage Landen

We nemen u mee op een tocht door de straten van Forum Hadriani bij Den Haag, waarover de laatste opgravingen belangrijke nieuwe informatie opleverden. De Vliet bij Voorburg- Leidschendam vormt een tastbare herinnering aan het Kanaal van Corbulo dat hier op ongeveer dezelfde plek bij Forum Hadriani lag. In Voorburg markeert het fraaie park Arentsburgh de locatie van de Romeinse stad. In het plaatselijke museum zijn bijzondere vondsten te zien, zoals houten kadepalen van een van de best bewaard gebleven Romeinse havens uit de Lage Landen. In het park toont een reconstructietekening de latere fase met een stadsmuur waar in de tijd van Hadrianus hooguit een droge gracht de heilige stadsgrens markeerde. Op hoofdlijnen geeft het een goed beeld van zijn stad, waarvan het rechter westelijke deel metterdaad is opgegraven. We struinen door de Romeinse stad aan de hand van dergelijke reconstructietekeningen en foto’s van de huidige situatie.

Poolse Vredeskerken

Polen kent veertien UNESCO Wereldmonumenten. Daaronder zijn de twee unieke 17e-eeuwse houten Vredeskerken in Neder-Silezië. Deze architectonische hoogstandjes behoren tot de grootste houten kerken van Europa. Ze zijn tevens sporen van verdraagzaamheid in een gebied vol oorlogsgeweld tussen katholieke en protestantse landen. En imposant door hun grootte en versieringen.

De Beemster: van polderparadijs naar Werelderfgoed

Een arcadia onder de zeespiegel. Een Hollandse polder waar de zon altijd scheen. Zo zagen in de 17e eeuw de mensen de Beemster, de allereerste grote droogmakerij van ons land waarvan het landschap is ingedeeld in langwerpige vakken. De Beemster was zo’n knap staaltje landschapsplanning en waterbouwkunde dat de UNESCO de polder opnam in de lijst van Werelderfgoed. Op een zonnige dag fietsen we langs een kaarsrechte kanaal over een rechte weg in deze beroemde polder. De kanalen en wegen verdelen de polder in een groot aantal vakken. Dat geordende landschap uit 1612 is nog net als in de tijd toen het werd aangelegd.