Tentoonstelling: Vondsten uit Fort Vechten

Tentoonstelling: Vondsten uit Fort Vechten

Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd. De honderd meest bijzondere objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten.

Vondsten en mensen

Bij Fort Vechten graven mensen al bijna tweehonderd jaar objecten uit de Romeinse tijd op. Voor een groot gedeelte bevinden die zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. In deze tentoonstelling staan niet alleen deze objecten en hun vindplaats centraal, maar ook de mensen die ze gevonden hebben.

Soldaten en archeologen

In de negentiende eeuw werden veel objecten verzameld door het Nederlandse leger, tijdens de bouw van het Waterliniefort bij Vechten. Daartussen zitten twee bijzondere miniatuuraltaren van kalksteen, een compleet zwaard, een dolk, een beslagstuk van een officier van het Romeinse leger en twee fraaie beslagstukken van rijtuigen. In het begin van de twintigste eeuw voerde het Rijksmuseum van Oudheden opgravingen uit bij Fort Vechten. Dat leverde onder meer een verzilverd paardenhoofdstel op, en een houten emmer met een ketting om water uit een waterput te halen. Deze archeologen vonden ook een vrijwel complete schaal van terra sigillata-aardewerk.

Topvondsten: helmen en een gezichtsmasker

Absolute topstukken zijn onder meer drie fraai versierde Romeinse helmen en een gezichtsmasker. Heel bijzonder zijn ook voorwerpen van hout, zoals kozijnen voor glazen ruiten, kammen, een etiket om goederen te labelen en een schrijfplankje met een ingekrast adres. Hout vergaat meestal in de bodem, dus deze voorwerpen zijn zeldzaam. Grote aantallen versierde schrijfstiften, scherven van luxe terra sigillata-aardewerk en allerlei schoenzolen tonen aan dat Vechten een van de belangrijkste plaatsen langs de Romeinse grens in Nederland moet zijn geweest.

Meer weten? Klik op de link onderaan dit artikel.

Datum

1 juni 2023 - 31 oktober 2024
Meer lezen
Categorie
Landen
Tijdvakken
Thema's