Borchgrevink Hut. By Kuno Lechner, Wikimedia Commons

Vruchtencakeje van Scott gevonden op Antarctica

Borchgrevink Hut. By Kuno Lechner, Wikimedia CommonsOp Antarctica hebben conservatoren van het Antarctic Heritage Trust (AHT) uit Nieuw-Zeeland een vruchtencakeje gevonden dat dankzij de kou nog in 'excellente staat' verkeert. Het AHT is bezig overblijfselen van de Zuidpoolexpedities van de vorige eeuw veilig te stellen. Daaronder is de genoemde vruchtencake die de Britse ontdekkingsreiziger R.F. Scott op zijn tragische tocht meenam.

Scott en Amundsen in een race naar de zuidpool

Vanaf 1910 was Scott in een concurrentiestrijd verwikkeld met de Noor Roald Amundsen, die net als Scott als eerste de zuidpool – niet te verwarren met Antarctica – wilde bereiken. Amundsen liep de gehele reis iets voor op Scott en zijn metgezellen, die hun basiskamp 100 kilometer verder dan noodzakelijk van de zuidpool hadden opgeslagen. Mede vanwege de betere uitrusting en de keuze om hondensleeën mee te nemen in plaats van pony's en motorsleden, kwamen de Noren op 14 december 1911 als eerste op de eindbestemming aan. Toen de Britten ruim een maand later arriveerden, troffen zij een Noorse vlag en een paar achtergebleven tentjes. Lang konden ze er niet om treuren want alle vijf de leden kwamen om tijdens de terugreis naar het basiskamp.

Erfgoed in de kou

Het Antarctic Heritage Trust is belast met de zorg voor locaties en objecten uit de 'Heroïsche Tijd van Antarcticaverkenningen' (1897-1922). Daaronder vallen de hutten op het zuidelijkste continent, gebouwd door onder andere Carsten Borchgrevnik en gebruikt tijdens de expeditie van Scott. Antarctica is het enige continent waarop de eerste menselijke bebouwing nog altijd overeind staat. De hutten hebben flink te lijden gehad onder het zware poolweer. Tijdens de restoratie worden de andere overblijfselen van Cape Adare, waar de hutten staan, tijdelijk elders ondergebracht.

Vruchtencake met ijs

In een tinnen blik vonden de conservatoren een vruchtencake. In tegenstelling tot het blik, dat aan het afbrokkelen was, verkeerde de cake nog in prima staat. Volgens Lizzie Meek van het AHT was het een ideale voedselbron op reis vanwege de hoge energiewaarde. Ook nu gaat de lekkernij (of vergelijkbaar voedsel) nog vaak mee op poolexpedities. De conservatoren hebben stabiliserende chemicaliën aangebracht om te voorkomen dat de 'fruitcake' alsnog bederft.

Bronnen:

New Zealand Ancient Heritage Trust: fruitcake en project

Isgeschiedenis: eerste expeditie naar de zuidpool

Archeologie online: schip van poolreiziger R.F Scott gevonden

Afbeeldingen:

By Kuno Lechner (Own work (own Photo)) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

By United States Geological Survey (http://usarc.usgs.gov/drg_dload.shtml) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen