Vervolgonderzoek naar de Middeleeuwse kerk in Veenhuizen

Na de spectaculaire vondsten in de grafkapel van Reinout van Brederode volgt een tweede archeologisch onderzoek in de Middeleeuwse kerk van Veenhuizen. Het eerste onderzoek  was een combinatie van de opgraving van de grafkelder en onderzoek  naar de kerk die in 1862 werd gebouwd. Toen er restanten van een ouder Middeleeuws koor werden gevonden was dat reden voor vervolgonderzoek.

Vervolgonderzoek

Tijdgebrek zorgde ervoor dat de opgraving in twee fases plaatsvindt. Gemeente Heerhugowaard waar Veenhuizen onderdeel van uit maakt, heeft vanwege de grote historische waarde ervoor gekozen om in samenwerking met opgraafbedrijf Hollandia uit Zaandam een vervolgonderzoek in te stellen.

Grafkelder

In de grafkelder werden incomplete skeletten van tien personen aangetroffen. Er volgt DNA- en isotopenonderzoek zodat er meer bekend wordt over waar de personen hebben geleefd. De ontdekking van de kerk brengt verandering in de tot nu toe bekende geschiedenis van de gemeente Heerhugowaard.

Pingsdorf

Er is weinig bekend over de periode voor 1631, het jaar waarin de polder van de gemeente droog viel. In 1976 werd een Pingsdorf aardewerkpot opgegraven, dit kan een aanwijzing zijn voor de ouderdom van Veenhuizen. De plaats komt voor het eerst voor in de archieven in 1288. De fundamenten van de middeleeuwse kerk kunnen samen met de Pingsdorfpot het tastbare bewijs zijn dat Veenhuizen al in de dertiende eeuw bewoond werd. 

De opgraving duurt drie dagen, daarna zal gekeken worden op welke manier het tastbare bewijs zichtbaar gemaakt kan worden.

www.compleetfm.nl/

archeologieonline.nl/

Afbeelding: (...) Kuiper / Anefo - Nationaal Archief [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) , via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken