Tuberculose gevonden in 7000 jaar oud lichaam
Archeologen hebben de bacterie die tuberculose veroorzaakt aangetroffen in een 7.000 jaar oud skelet. Het is een van de oudst aantoonbare gevallen van tuberculose en daarom een belangrijke vondst. De ontdekking biedt tegelijkertijd belangrijke informatie over het ontstaan van een andere ziekte.
Archeologe Muriel Masson van de Universiteit van Szeged onderzocht samen met een team van collega’s 71 skeletten. Deze geraamtes zijn 7.000 jaar oud en zijn afkomstig van een opgravingslocatie in Hódmezővásárhely-Gorzsa in Zuid-Hongarije, waar in het late Neolithicum de Tisza cultuur floreerde.
Ziekte van Marie-Bambergen
Vooral het lichaam van een jonge man was interessant voor de archeologen. Uit onderzoek van zijn botten bleek namelijk dat hij leed aan de ziekte hereditaire hypertrofische osteoartropathie ook wel de ziekte van Marie-Bambergen genoemd. Hierbij ontstaan ontstekingen rondom de gewrichten en wordt er symmetrisch nieuw bot gevormd op de lange botten.
Op basis van eerdere archeologische vondsten hebben archeologen de hypothese ontwikkeld dat de ziekte van Marie-Bambergen duizenden jaren geleden werd veroorzaakt door tuberculose. Verdere tests op de botfragmenten en het DNA tonen bovendien de aanwezigheid van bacteriën die geassocieerd worden met tuberculose aan.
Belangrijke vondst
Zodoende is het een van de oudste vondsten van tuberculose en tevens van de ziekte van Marie-Bambergen. Volgens archeologen werpt deze informatie nieuw licht op de Europese gemeenschap in de prehistorie.
Bron: Science Daily