Ruim 3.000 rotsschilderingen ontdekt in Mexico
In het noordoosten van Mexico zijn rotsschilderingen gevonden op meer dan veertig verschillende plaatsen. De meeste zijn gemaakt door jagers-verzamelaars die in het gebied leefden tussen de eerste en vijfde eeuw na christus. “De steen was een punt van contact tussen de materiële en spirituele wereld”, laat archeoloog Cerro Redondo weten.
Onderzoekers van het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis waren de schilderingen reeds op het spoor in de zomer van 2011. Er werd echter gewacht tot de authenticiteit en leeftijd was vastgesteld eer tot bekendmaking over te gaan. Cerro Redondo meent dat er twee soorten rituele plekken gevonden zijn, namelijk private en publieke plekken. Alleen een selecte groep zou een private ceremonie hebben mogen bijwonen, terwijl publieke rituelen door grote getalen bijgewoond werden.
De jagers-verzamelaars gebruikten vooral de kleuren geel, rood en zwart voor hun schilderingen. Er zijn scènes van jacht en oorlog op de muren afgebeeld, alsmede van rituelen en gebeurtenissen. Archeoloog Carlos Viramontes zag allerlei dieren in de rotsschilderingen, voornamelijk herten, maar ook honden, insecten, spinnen en vele vogels. Experts beweren dat de beschilderingen een spirituele betekenis hadden. Ze zouden dienen ter overbrugging van de materiële en spirituele wereld.
Er werden ook vondsten gedaan van minder oude volkeren, die dateren van na de komst van Europeanen (zestiende eeuw). Deze vondsten bestaan uit kruizen, schrijnen, altaren en inscripties. Waarschijnlijk zijn deze schilderingen typisch voor het Otomi volk, vanwege het witte pigment dat gebruikt is. Zelfs zijn er negentiende en twintigste-eeuwse schilderingen gevonden, afkomstig van lokale boeren en gemeenschappen.
Bron: Past Horizons