Geen foto

Romeinse muntschat opgegraven in Cuijk

In Cuijk is een muntschat gevonden met de beeltenis van keizer Hadrianus. Tijdens archeologische opgravingen door ACVU-HBS in de Heeswijkse Kampen in Cuijk is een schat van in totaal zestien munten gevonden. Allen dragen zij de beeltenis van de Romeinse keizer Hadrianus (117-138). Naast de muntschat zijn er zo'n tienduizend andere vondsten verzameld.

De muntschat bestaat uit zestien soortgelijke munten met een afbeelding van keizer Hadrianus (die heerste van 117 tot 138) er op. De munten zijn waarschijnlijk enkele decennia na 117 in een kuil begraven in een textielbundel, die in de loop der jaren vergaan is.

Naast de muntschat zijn er zo'n tienduizend andere vondsten verzameld. Het merendeel bestaat uit aardewerkscherven, maar er zijn ook volledige maalstenen, stukken waterput en enkele bijzondere metaalresten aangetroffen. De meest bijzondere metaalvondst vinden de archeologen van ACVU-HBS een onderdeel van een Romeins paardentuig. Het betreft een rozetvormige schijf van twaalf centimeter groot wat diende als versiersel.

In het opgravingsgebied zijn een paar duizend grondsporen aangetroffen van verschillende gebrouwen uit de Romeinse tijd. Zo heeft er in het gebied een klein boerderijdorp gestaan van ongeveer twee of drie woonstalhuizen. Deze bestaan uit een leefgedeelte voor de mensen en een stalgedeelte voor het vee. Tevens zijn er in het gebied veertien huisplattegronden herkend, maar dit aantal zal waarschijnlijk tijdens de uitwerking van de veldtekeningen nog verder toenemen.

Bron: De Maasdriehoek

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's