Reimerswaal wordt archeologisch rijksmonument
Het is inmiddels honderden jaren geleden dat ( ooit de derde) stad in Zeeland grotendeels verloren ging. Bij zeer laag water zijn er overblijfselen van de stadsmuur te zien. De restanten van Valkenisse bij Waarde is tot nu toe het enige verdronken rijksmonument in Zeeland. In overleg met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) is gekozen om Reimerswaal als tweede monument aan te wijzen.
Positief advies
De historische stad Reimerswaal lag op Zuid-Beveland aan de zuidoever van de Oosterschelde, ruim vier kilometer ten zuidwesten van de stad Tholen. Het was gedurende de Late Middeleeuwen na Middelburg en Zierikzee de derde stad van Zeeland. De gemeente Tholen en de provincie Zeeland steunen het plan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de verdronken stad, samen met 27 andere archeologische objecten in Nederland, aan te merken voor de hoogst mogelijke bescherming. Als Reimserwaal de status van archeologisch rijksmonument krijgt, blijft het mogelijk om er onderzoek naar te doen. Voor werkzaamheden die een beschermd archeologisch monument wijzigen of verstoren is dan een vergunning nodig.
Verdronken stad Reimerswaal
Er is nooit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de enige Middeleeuwse verdronken stad. De eerste vermelding van Reimerswaal dateert uit 1203. In 1375 kreeg het stadsrechten. Door zoutwinning verzakte de bodem en werd Reimserwaal kwetsbaarder voor overstromingen. Tijdens de stormvloed van 1555 en van 1557 verdween een groot deel van de stad onder water. Het stadsbestuur koos voor de Spanjaarden met als gevolg dat wat er over was van de stad in 1573 werd platgebrand door de Geuzen. Begin 18e eeuw verdwenen de laatste resten in de golven.
www.pzc.nl/
www.pzc.nl/
cultureelerfgoed.nl/
nl.wikipedia.org/
www.pzc.nl/