Prehistorische bijl te zien op Texel

Tijdens een uitstapje met haar ouders deed een 5-jarig meisje een wel heel bijzondere vondst op het strand. De bijl die ze opraapte bleek een zeldzaam exemplaar gemaakt van een edelhertgewei.
Het meisje ging met haar ouders naar Ecomare waar ze haar vondst liet zien. Toen ze hoorde dat de vondst voor Nederland heel bijzonder is doneerde ze de bijl aan het natuurcentrum.

Met lijnen gekerfde bijl

Tot nu toe is de prehistorische bijl te dateren op 9000-3000 v. Chr. Wat de functie van de bijl is, is onduidelijk. Hij is niet gebruikt om mee te kappen of te snijden maar wel om te kloppen, zoals het soepel slaan van huiden. Omdat er sporen van klei en veen op de bijl zijn aangetroffen is het ook mogelijk dat de bijl gebruikt is om de grond te bewerken, maar het is onduidelijk wanneer die sporen op de bijl zijn gekomen. Op de bijl zijn lijnen gekerfd, ook daar is de functie niet van bekend.

Prehistorie in Noord Holland

In Noord-Holland zijn er tot nu toe twee andere vergelijkbare exemplaren gevonden. In de prehistorie was het gedeelte wat nu de zuidelijke Noordzee is droog gebied. Door zandverplaatsingen is de bijl vermoedelijk op Texel terecht gekomen. De prehistorische bijl van hertengewei wordt tentoongesteld in natuurcentrum Ecomare.

http://www.ad.nl/binnenland/duits-meisje-vindt-zeldzame-prehistorische-bijl-op-texel~a36928f2/ 

Meer lezen