Overblijfselen Tweede Wereldoorlog bij opgravingen rondom John Frostbrug
De afgelopen jaren zijn veel opgravingen gedaan rondom de John Frostbrug in Arnhem, waar de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog een gevoelige nederlaag leden. Vorige week (22-09-2017) werd een aantal vondsten tentoongesteld en overhandigden de onderzoekers hun rapport aan de stadsarcheoloog van Arnhem.
Wapens en bruggen
De opgravingen waren mogelijk dankzij het project Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat, waarbij de uiterwaarden van de Rijn worden aangepakt. Tot de vondsten behoren persoonlijke bezittingen van Britse en Duitse soldaten, maar ook delen van de opgeblazen brug en de tijdelijke (Bailey)brug die daarna gebouwd werd. Onder andere helmen, wapens, veldflessen en een EHBO-koffer kwamen bij het project naar boven. Vanwege het vlak na de slag dichtgooien van bomkraters met oorlogspuin is veel van het materiaal bewaard gebleven.
De Slag om Arnhem
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad Arnhem onderdeel van een belangrijke veldslag. De oprukkende geallieerden stonden in 1944 na een relatief snelle opmars in Frankrijk en België voor de Duitse Siegfriedlinie. In een poging die te ontlopen en het Duitse Ruhrgebied vanuit het noorden in te nemen stelde veldmaarschalk Montgomery voor om Duitsland via Nederland aan te vallen.
Market Garden
Maar de hele operatie ging mis. Er kwam meer verzet van de Duitsers dan van tevoren verwacht. Daardoor konden de geallieerde pantserdivisies de brug bij Arnhem niet bereiken voordat de parachutisten die daar waren geland, bezweken onder de druk van de Duitsers. Het falen van operatie Market Garden zorgde ervoor dat het westen Nederland pas in de lente van 1945 kon worden bevrijd.
John Frostbrug
De Slag om Arnhem is mede zo bekend vanwege de verfilming van het boek A Bridge Too Far. De brug waarom gevochten werd overleefde de oorlog overigens niet. Een nieuwe brug op dezelfde plaats kreeg de naam John Frostbrug ter herinnering aan de leider van het Britse bataljon dat de brug veroverde en verdedigde tijdens de operatie.
Bronnen:
Badsey, Stephen (1993). Arnhem 1944: Operation Market Garden. (London: Osprey Publishing)
Bosman, A.V.A.J., R.C.A. Geerts en D. Sam (red.) (2017) Een brug te ver onderzocht. ADC Monografie 22. (Amersfoort)
Evans, Martin (1998). The Battle for Arnhem. (Pitkin)
Ryan, Cornelius (1999) [1974], A Bridge Too Far (Wordsworth Editions)
ADC Archeologie: archeologisch onderzoek slag om Arnhem
Omroep Gelderland: Oorlogsvondst John Frostbrug
Afbeelding:
By Post-Work: User:W.wolny [Public domain], via Wikimedia Commons