Oudste moskeeën ter wereld bedreigd door bouwplannen
Saoedi-Arabië is van plan de Masjid an-Nabawi, ofwel de Moskee van de Profeet, grondig te gaan verbouwen. De regering lijkt hierbij echter geen rekening te houden met de historische en archeologische waarde van de omgeving. De Masjid an-Nabawi ligt namelijk middenin het historische centrum van Medina, één van de heilige steden van de Islam.
Naar schatting ruim 3.1 miljoen moslims nemen dit jaar deel aan de Hajj, de jaarlijkse traditionele pelgrimstocht van moslims naar de heilige stad Mekka. Velen van hen brengen onderweg ook een bezoek aan de Masjid an-Nabawi, de laatste rustplaats van profeet Mohammed in Medina. De moskee heeft echter maar een capaciteit van ongeveer 600.000 mensen, die tijdens de Hajj verruimd kan worden tot een maximum van 1 miljoen.
Om de verdere groei van de islam te bevorderen heeft Saoedi-Arabië nu besloten de Masjid an-Nabawi na afloop van de Hajj verder uit te gaan breiden. Het resultaat moet het grootste gebouw ter wereld worden, met een capaciteit van ruim 1,6 miljoen mensen. Experts vrezen echter dat de regering bij de uitbreiding geen rekening zal houden met de omliggende historische gebouwen, waaronder de 7e-eeuwse Abu Bark moskee en de 13e-eeuwse Masjid Ghamama.
“Niemand zal ontkennen dat Medina uitgebreid moet worden, maar de manier waarop de autoriteiten dit aanpakken is zorgwekkend,” aldus Irfan Al-Alawi van de Islamic Heritage Foundation. “Er zijn manieren waarop ze de oude islamitische plaatsen kunnen behouden, maar in plaats daarvan willen ze alles platgooien.” Volgens Al-Alawi heeft Saoedi-Arabië meer interesse in het bevorderen van het religieus toerisme dan in het behoud van cultureel erfgoed.
In het verleden is ook al gebleken dat de Saoedische regering weinig belang hecht aan het verleden. In de afgelopen twintig jaar zijn naar schatting 95 procent van alle historische gebouwen van 1000 jaar of ouder in de stad Medina en Mekka tegen de vlakte gegaan.
Bron: The Independent