Oudste fossiel van dierlijk brein gevonden
Wetenschappers hebben het oudste fossiel van een dierlijk brein gevonden. De hersenen en het bijbehorende zenuwstelsel bevinden zich in een 520 miljoen jaar oud fossiel dat gevonden is in het zuiden van China. Na onderzoek blijkt het om de Alalcomenaeus te gaan, een gemeenschappelijke voorouder van spinnen en schorpioenen.
Oudste brein en zenuwstelsel
Het fossiel werd nagenoeg intact aangetroffen en alle facetten van het wezen zijn goed bewaard gebleven. Hoe het dier zo goed bewaard is gebleven, is onbekend. Wetenschappers vermoeden dat de zenuwen rijk aan vetten waren waardoor ze minder snel beschadigd raakten.
Gemeenschappelijke voorouder
Een team van wetenschappers onder leiding van neuro-anatomist Nick Strausfeld van de Universiteit van Arizona heeft door middel van een CT-scan het zenuwstelsel en het brein van het fossiel bekeken. Het zenuwstelsel biedt namelijk informatie over verwante dierensoorten. Uit het onderzoek blijkt dat het zenuwstelsel van de Alalcomenaeus veel overeenkomsten toont met die van moderne spinnen en schorpioenen.
Alalcomenaeus
Het fossiel heeft klauwen, voelsprieten en twaalf poten. Het bewoog zich waarschijnlijk voort door te zwemmen of te kruipen. De Alalcomenaeus leefde op de bodem van de oceaan in het Cambriumtijdperk (541-485,4 miljoen jaar geleden).
Bron: BBC